Aviator tar över marktjänster från SAS

Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet för marktjänster åt SAS på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg, från SAS Ground Handling. Cirka 80 personer påverkas av förändringen – men vad som händer med dem är oklart.

SAS ska lägga ut sin markpersonal på Sturup och Landvetter. Arkivbild.

SAS ska lägga ut sin markpersonal på Sturup och Landvetter. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Göteborg2020-07-11 07:00

Personalen omfattar bland annat anställda som hanterar bagage, incheckningar och gater. Markpersonalen på de två flygplatserna har varit anställda genom företaget SAS Ground Handling, som nu ska skala ner verksamheten, vilket Sydsvenskan har rapporterat om.

– Det här är egentligen den sista delen av arbetet vi bedrivit sedan 2016, där vi har outsourcat allt utanför de tre hubbarna i Stockholm, Köpenhamn och Oslo (flygplatserna Arlanda, Kastrup och Gardermoen), säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till TT.

– Vi har haft två stycken kvar, nu tar vi sista steget i det arbetet.

TT: Hur många anställda berörs?

– Det är ungefär ett 20-tal personer på Sturup i Malmö och ett 60-tal i Göteborg. Men vi har gjort uppsägningar framför allt i Göteborg under den här perioden, säger Karin Nyman.

Ola Skogö, vd på Aviator i Sverige, skriver i en kommentar att man sent denna vecka undertecknade ett entreprenörsavtal med SAS gällande marktjänster på Landvetter och Malmö Airport (Sturup).

Det är ännu inte klart om de cirka 80 anställda på SAS Ground Handling kommer att erbjudas att gå över till Aviator. Först ska det genomföras förhandlingar med de fackliga motparterna, skriver Skogö:

"Det går tyvärr inte att säga vad detta innebär för personalen förrän förhandlingarna är avslutade".

I april meddelade SAS att 5 000 anställda ska varslas. För en knapp månad sedan föreslog regeringen ett kapitaltillskott med upp till fem miljarder kronor till SAS, vilket med andra tillskott förstärker kapitalet med totalt 12,5 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!