Beskedet: Platser kvar till högskoleprovet

Än finns det chans att knipa en plats till högskoleprovet. Efter tidigare kaos är väntetiden nästan obefintlig. –Den långa kön är nu avverkad och klar, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare, till TT.

Den långa kön till anmälan för högskoleprovet har nu betats av. Arkivbild.

Den långa kön till anmälan för högskoleprovet har nu betats av. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/ TT

Politik2020-09-26 13:07

När anmälan till höstens högskoleprov öppnade under fredagen blev belastningen på anmälningssajten för stor. Vid 21-tiden pausades den rekordlånga kön och återupptogs klockan 8 i dag.

En uppdatering av systemet har gjorts – och vid tolvtiden meddelar den nationella provsamordnaren Peter Honeth att den långa kön nu är helt avverkad. Ungefär 18 000 är nu anmälda till högskoleprovet och den som vill ha en plats behöver i skrivande stund inte vänta mer än några minuter, om ens det.

Cirka 10 000 platser finns kvar, då maxtaket är 27 000.

– Det innebär att de som inte har anmält sig, för att de tyckte att kön var för lång eller om man hamnat ur kön, de kan nu gå in och anmäla sig om de vill. Det finns fortfarande platser kvar, säger Peter Honeth.

Mycket luft

Antalet könummer låg ett tag på närmare 80 000. Peter Honeth menar att kön är uppblåst, då många som varit inne på anmälningssajten varken har velat eller fått anmäla sig på riktigt.

– Det visar sig att det var väldigt mycket luft i kön, säger han.

Många av dem som nu fått en plats loggade in på sidan redan på fredagsmorgonen, och flera av dem fick inte sin plats förrän ett dygn senare.

TT: Är det rimligt att stå i kö i ett dygn för att få en plats på högskoleprovet?

– Nej, det är väldigt lång tid. Jag förstår att folk har blivit väldigt frustrerade och upprörda, svarar Peter Honeth, men poängterar att han räknat med långa väntetider – om än inte fullt så långa som ett dygn.

UHR:s mål är att alla anmälningar ska vara klara under lördagen.

Hård kritik

Sedan i fredags har UHR också identifierat 89 fuskare som genom sina "djupa datorkunskaper" tagit sig förbi kön. En säkerhetsuppdatering har gjorts för att motverka detta, uppger Peter Honeth.

Webbläsaren Chrome verkar dessutom orsaka problem i samband med betalning, uppger UHR, som nu gått ut med information om hur man kan förebygga det.

TT: Har ni inte testat systemet med olika webbläsare?

– Jo, det har man säkert. Men det (problemet) var kopplingen till betalsystemet, som UHR inte disponerar självt, säger Peter Honeth.

Utöver betalningsstrulet och de väldigt långa väntetiderna anser Peter Honeth att systemet för anmälan till högskoleprovet har fungerat bra.

På UHR:s Facebooksida är det andra tongångar.

"Det här är under all kritik", skriver en person i en kommentar.

"Vilken superkatastrof. För 51 år sedan landade vi två människor på månen. Hur svårt kan det vara? Gör om gör rätt!", skriver en annan.

Minister vill inte intervjuas

I augusti kom beskedet från regeringen att högskoleprovet skulle bli av, men i begränsad form. Detta efter att både UHR och flera lärosäten uttryckt kritik mot att genomföra det överhuvudtaget, bland annat på grund av smittorisken.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) vill inte ställa upp på någon intervju om kaoset kring anmälningarna, hälsar hennes pressekreterare till TT. I ett skriftligt uttalande uppger Ernkrans:

”Nu låter vi ansvarig myndighet UHR och den nationella samordnaren jobba vidare för att hantera anmälan och därefter provets genomförande. Det är naturligtvis en svår situation men jag har förtroende för att myndigheten lyckas lösa den."

Fakta: Högskoleprovet

Efter många turer blev det till slut klart: höstens högskoleprov år 2020 ska hållas, trots coronapandemin. Men platserna har begränsats, och enbart 27 600 får chansen att skriva provet.

Endast personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet får delta i höstens prov.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!