Efter knarktillslaget: Man häktad i väntan på utlämning

Mannen misstänks för brottslighet i Norge och uteblev från en häktningsförhandling där. Efter att ha gripits i Virserum, häktades han på fredagen vid Kalmar tingsrätt.

Den man som greps vid ett tillslag i Virserum i onsdags häktades på fredagen vid Kalmar tingsrätt.

Den man som greps vid ett tillslag i Virserum i onsdags häktades på fredagen vid Kalmar tingsrätt.

Foto: TT

Hultsfred2020-09-25 13:28

Mannen hade varit anhållen i sin frånvaro i Sverige sedan en dryg vecka när poliser, tillhörande fokusgruppen i Västerviks lokalpolisområde, kunde gripa honom vid ett tillslag i Virserum på onsdagen.

– Tillslaget föranleddes av en blandning av direkta tips från allmänheten och andra underrättelser vi jobbat upp. Vi har varit på plats vid flera tillfällen för att lokalisera den här personen, hur hen rört sig, vilka bilar som använts och var personen bor. Det har gett oss en bra lägesbild för att kunna göra det här tillslaget, sa fokusgruppens chef Lisa Koblanck.

Mannen anhölls och på fredagen häktades han av Kalmar tingsrätt.

– Helt enligt framställan, då det inte kunde antas saknas förutsättningar för ett överlämnade och att det ansågs finnas en risk att mannen avviker eller på något annat sätt undandrar sig ett överlämnande, undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen, säker kammaråklagare David Ludvigsson på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Inom två veckor väntas nästa förhandling.

– Det är en tvåstegsprocess, säger David Ludvigsson. Nästa gång hålls en förhandling om själva överlämnandet från Sverige till Norge, enligt en nordisk arresteringsorder.

Vad misstänks mannen för?

– Det vill jag inte gå in på, då häktningsförhandlingen delvis hölls bakom stängda dörrar, så jag ber dig avvakta tingsrättens protokoll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!