Efterlyst i Sarkozy-fallet gripen i Libanon

En libanesisk-fransk affärsman som stått nära Frankrikes korruptionsmisstänkte expresident Nicolas Sarkozy har gripits i Libanon efterlyst av Interpol, uppger en domstolskälla för AFP.

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy står inför rättsprocesser som riskerar att smutsa ned hans eftermäle. Arkivbild.

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy står inför rättsprocesser som riskerar att smutsa ned hans eftermäle. Arkivbild.

Foto: Michel Euler/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-04 17:55

Affärsmannen ingår i en fransk utredning om misstänkt olaglig kampanjfinansiering. Det gäller misstankar om att Sarkozy och hans medarbetare i sin valkampanj 2007 använt miljontals euro från den dåvarande libyska regimen under Muammar Gaddafi.

För några år sedan berättade affärsmannen i en intervju att han levererat miljontals euro kontant från Gaddafi till valkampanjen. Förra månaden tog han tillbaka uppgiften.

Då var han sedan i somras på flykt i Libanon efter att ha blivit dömd i Frankrike till fem års fängelse för mutor i vapenaffärer med Pakistan och Saudiarabien på 90-talet.

Domstolskällan berättar att säkerhetsstyrkor förhört affärsmannen under en domares tillsyn. På måndag tar åklagarmyndigheten över. Om utredningen leder till åtal väntar rättegång i Libanon eller utlämning till Frankrike.

I ett annat fall mot Sarkozy inleds rättegång inom kort. Där står han åtalad för att ha mutat en domare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!