Episk västernroman om ett lands födelse

"Dagar utan slut" är en rik och myllrande västernroman som rymmer allt – på bara 250 sidor.

Sebastian Barry (född 1955) är en irländsk författare, poet och dramatiker. Han är aktuell på svenska med den hyllade romanen "Dagar utan slut".

Sebastian Barry (född 1955) är en irländsk författare, poet och dramatiker. Han är aktuell på svenska med den hyllade romanen "Dagar utan slut".

Foto: Martina Bocchio/Awakening/Alamy Stock Photo

Recension2020-07-11 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Sebastian Barry

Dagar utan slut

Övers. Erik Andersson

Norstedts

Irländaren Sebastian Barrys roman "Dagar utan slut" drar oemotståndligt in läsaren och släpper inte greppet. Den utspelar sig i samma landskap som John Williams historiska roman "Butcher's crossing" – och på nästan samma höga nivå.

Andra hälften av det amerikanska 1800-talet. Människorna rör sig kors och tvärs över kontinenten. Grymheten i kriget mot ursprungsbefolkningen och mellan syd- och nordstaterna är stor. Naturen är smärtsamt vacker och nyckfullt obarmhärtig.

"Dagar utan slut" är en episk berättelse om ett lands födelse. Rasismen, de djupa motsättningarna, det under ytan bubblande hatet – det är inte svårt att se en bakgrund till dagens USA. 

Samtidigt är "Dagar utan slut" en förtätad historia i det lilla – med en genuin och särpräglad röst. Berättaren heter Thomas McNulty och är emigrant från Sligo på Irland. I unga år möter han John Cole och de två följs åt resten av livet. Genom berättarens ögon möter vi såväl de skiraste drömmar om mänsklig närhet som det brutala mördandet.

Vi förstår att det som ser ut som vänskap mellan de två är mer än så. Under perioder uppträder de som revyartister, utklädda till kvinnor. Ett tema om könsidentitet vävs in i den på ytan karga västernberättelsen.

Denna rika och myllrande roman – som rymmer allt på bara 250 sidor – hålls samman av språket som Sebastian Barry lägger i munnen på sin huvudperson. Det är vardagligt, enkelt och korthugget – men på samma gång rytmiskt böljande.