Georgien invänder mot expresidents toppjobb

Den georgiske expresidenten Micheil Saakasjvili har fått en topposition i ett rådgivande reformorgan i Ukraina. Utnämningen får Georgien att kalla hem sin ambassadör.

Georgien expresident Micheil Saakasjvili för ett år sedan när han återvände till Ukraina. Arkivbild.

Georgien expresident Micheil Saakasjvili för ett år sedan när han återvände till Ukraina. Arkivbild.

Foto: Efrem Lukatsky

Politik2020-05-08 00:45

Saakasjvili fick tillbaka sitt ukrainska medborgarskap för ett år sedan. Det beslutet togs av Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj, som har lovat att säkra investeringar från väst och att befria landet från korruption.

Förra månaden föreslog han att Saakasjvili skulle bli vice premiärminister för att leda reformarbetet. Men den idén fick inget stöd och nådde inte parlamentet för omröstning.

Hjälpa landet

Nu, efter veckor av förhandlingar i det fördolda, återkommer Zelenskyj med ett dekret som ger Saakasjvili den nya posten. En utnämning den vägen behöver inte passera parlamentet.

"Jag tror att han förmår bringa ytterligare energi till det nationella reformrådet och hjälpa landet till viktiga förändringar", säger Zelenskyj i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Regeringen i Tbilisi reagerar genom att kalla hem sin ambassadör för konsultationer, en vanlig proteståtgärd länder emellan. Det "väcker frågor" att Ukraina upphöjer Saakasjvili på detta sätt, med tanke på att Georgien vill ha honom utlämnad och att han i hemlandet är dömd till tre års fängelse för maktmissbruk, säger utrikesminister David Zalkaliani enligt nyhetsbyrån Reuters.

Saakasjvili var president i Georgien 2004–2013.

Kunde återvända

Micheil Saakasjvili belönades med ukrainskt medborgarskap och posten som guvernör i Odessa sedan han stött Zelenskyjs företrädare Petro Porosjenko efter Majdan-upproret. Sedan hamnade han i konflikt med Porosjenko och fråntogs 2017 sitt ukrainska pass. I februari 2018 deporterades han, men kunde året efter återvända sedan Zelenskyj tagit honom till nåder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!