Hopp om frisk luft för spanska barn

I över en månad har barn i Spanien tvingats hålla sig inomhus för att begränsa smittspridning. Men snart kan en del av dem hoppas på att få komma ut och leka – under begränsade former.

Två barn i Madrid gör sitt skolarbete hemma i bostaden i den 11 mars sedan skolorna stängts. Några dagar senare infördes utegångsförbud för alla barn i hela Spanien. Men snart kan spanska barn tillåtas gå ut för att leka igen. Arkivbild

Två barn i Madrid gör sitt skolarbete hemma i bostaden i den 11 mars sedan skolorna stängts. Några dagar senare infördes utegångsförbud för alla barn i hela Spanien. Men snart kan spanska barn tillåtas gå ut för att leka igen. Arkivbild

Foto: Xabier Parra/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-19 01:35

Sedan nödläget infördes den 14 mars har 8,3 miljoner barn i Spanien varit hänvisade till att hålla sig hemma. De har inte, som sina föräldrar fått möjlighet att gå och handla, gå ut med hunden eller slänga soporna. Men nu ska det bli ändring.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez meddelade på lördagen att från den 27 april ska barn få möjlighet att lämna bostaden varje dag för att gå ut och njuta av frisk luft. Samtidigt ger han beskedet att han ber parlamentet förlänga det nationella nödläget till den 9 maj.

Från tolv år

– Vi är medvetna om att många pojkar och flickor lever instängda i lägenheter på 30 eller 40 kvadratmeter och att de behöver syre, säger premiärministern enligt El País.

Detaljerna är oklara, till exempel om lättnaderna ska gälla hela Spanien eller bara vissa regioner. Sánchez ska rådgöra med experter och regionala ledare innan han återkommer med kriterierna, men han nämner barn upp till tolv år som en möjlig åldergräns.

Klart är att den nya friheten för barnen kommer att tillåtas under begränsade former som inte ökar risken för smittspridning.

Borgmästare vädjar

I veckan vädjade Barcelonas borgmästare Ada Colau på Facebook till regeringen att "befria våra barn", rapporterar BBC.

"Om vuxna kan gå på promenad med hunden, varför måste barnen vänta?", undrade tvåbarnsmamman. Hon beskrev hur hennes barn, tre och nio år gamla, bråkar med varandra allt oftare och har stunder av sorg och ilska.

Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen, med över 20 000 döda till följd av covid-19 och över 191 000 bekräftade fall. Dessutom ifrågasätts de officiella dödstalen eftersom icke-testade avlidna på vårdhem och äldreboende inte synts i statistiken från flera av landets 17 autonoma regioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!