"Hoppas att de visar lite klubbhjärta"

Om en månad är det dags för premiär i Bauhausligan och förberedelserna pågår för fullt hos Västervik Speedway.

Kommer Bartosz Smektala och Jack Holder köra för Västervik när elitserien drar igång? Det återstår att se.

Kommer Bartosz Smektala och Jack Holder köra för Västervik när elitserien drar igång? Det återstår att se.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2020-07-10 19:36

På grund av covid-19 så har seriepremiären i Bauhausligan tvingats flytta fram till tisdag den 11 augusti och för Västerviks del väntar bortamatch mot Piraterna.

Med tanke på det rådande världsläget så har det varit mycket osäkert hur många av Västervik Speedways sponsorer som har möjligheten att ställa upp för klubben.

– Vi har haft samtal med våra sponsorer regelbundet sedan i våras. Det är några fåtal som har sagt att de inte kan ställa upp fullt ut. Överlag har vi fått ett bra gensvar. Självklart är vi mycket tacksamma för det. Vi har inte heller lika många hemmamatcher att erbjuda. Det är klart att det blir minst fem hemmamatcher och det kan bli sju som mest, säger Västervik Speedways sportchef Morgan Andersson.

När det gäller förarbudgeten så kommer det bli en kraftig minskning jämfört med den tilltänkta budgeten.

I dagsläget håller Morgan på att kolla med de kontrakterade förarna vilka som är intresserade av att köra för en lägre ersättning.

– Några förare har redan tackat ja och någon har tackat nej. Inom en snar framtid ska det klarna vilka förare som vi kan använda oss av. Det kan också komma in något nytt namn i truppen.

I stället för tre-fyra förare som kör i polska högsta ligan så kommer Västervik troligen bara kunna ställa upp med två utländska stjärnor i varje match.

– Vi kommer inte tvinga hit någon förare, men samtidigt hoppas jag de visar lite klubbhjärta och tänker lite långsiktigt.

Klubbarna i Bauhausligan har kommit överens om att ha ungefär lika stora budget för sina trupper.

– Förhoppningsvis innebär det jämna matcher och det behöver inte betyda att det blir sämre speedway, menar Morgan Andersson.

Tidigare i veckan gick Svemos ordförande Håkan Leeman ut i en krönika på förbundets hemsida där han var mycket orolig för sportens överlevnad om man inte får släppa in publik på arenorna.

– Jag är inte bara orolig för speedwayen. Jag är orolig för all elitidrott. Det finns ingen röd tråd i detta. Jag kan inte se varför vi inte får ta in publik under vissa förutsättningar, säger Morgan Andersson.

Även om klubbarna överlever 2020 så kan det få följdeffekter de kommande åren.

– Det kan ta flera år innan vi når samma dignitet på ligan som vi haft de senaste åren. Styrelsen i Västervik Speedway har tagit ett beslut att vi inte ska riskera klubbens existens, berättar Morgan Andersson.

Karta: Hejla Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!