Hoppfullt Sydkorea minskar restriktioner

Det lägsta antalet nya smittade av coronaviruset på två månader rapporterats från Sydkorea. De uppmuntrande siffrorna gör att landet nu försiktigt börjar mjuka upp sina restriktioner.

Sydkoreas president Moon Jae-In. Arkivbild.

Sydkoreas president Moon Jae-In. Arkivbild.

Foto: Sydkoreas presidentpalats Blå huset/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-19 05:10

Reglerna om socialt avståndstagande förlängdes förvisso i 16 dagar på söndagen men bland annat kyrkor kan i någon mån återuppta sin verksamhet så länge de följer uppsatta regler om desinfektion. Och utövare av populära sporter som baseboll och fotboll kan omigen mötas för matcher – men utan publik på plats.

– Det säkraste är att bibehålla intensivt socialt avståndstagande, men det är inte enkelt genomförbart. Vi måste hitta en medelväg, sade premiärminister Chung Sye-Kyun vid ett tv-sänt regeringsmöte.

– Om vi stabilt kan bibehålla de nuvarande nivåerna (av fall) kan vi gå över till "rutinmässigt socialt avståndstagande" den 6 maj.

Enligt hälsomyndigheter betyder det att ekonomin då kan börja att öppnas upp igen.

Det senaste dygnet har enbart åtta nya fall av coronavirus registrerats i Sydkorea och fem av dem kommer från utlandet, enligt smittskyddsmyndigheten KCDC. Totalt har över 10 500 personer smittats och över 230 har avlidit i covid-19.

Enligt president Moon Jae-In ger Sydkoreas framsteg hopp om att covid-19 går att "övervinna" i andra delar av världen.

– Regeringen kommer att förbereda för ett nytt vardagsliv och en ny världsordning "efter covid", säger presidenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!