Husdjur dör pÄ grund av veterinÀrbrist

De kommande 12 mĂ„naderna behöver djursjukvĂ„rden rekrytera minst 365 nya veterinĂ€rer. I Sverige examineras varje Ă„r omkring 90. –Vi skulle behöva minst dubbla antalet utbildningsplatser, sĂ€ger Mia RunnĂ©rus, sektionsmedlem i Svensk djursjukvĂ„rd.

VeterinÀrbristen leder till att djursjukhusen inte alltid kan ta emot alla djur som behöver vÄrd.

VeterinÀrbristen leder till att djursjukhusen inte alltid kan ta emot alla djur som behöver vÄrd.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Djur2020-07-11 07:40

DjursjukvÄrden Àr en vÀxande bransch. Allt fler skaffar husdjur och delvis tack vare försÀkringsbolagens djurförsÀkringar har fler rÄd att söka vÄrd för sina djur. Samtidigt utvecklas djursjukvÄrden och vÀxande kompetens gör att allt fler behandlingar kan erbjudas.

För att branschen ska kunna vÀxa i takt med efterfrÄgan har medlemsföretaget Svensk djurvÄrd rÀknat ut att minst 365 nya veterinÀrer behöver rekryteras de kommande 12 mÄnaderna, 94 av dessa med specialkompetens. Samtidigt behövs 134 legitimerade djursjukskötare och 121 djurvÄrdare. NÀr personalen inte rÀcker kan djursjukhusen inte ta emot alla djur som behöver vÄrd.

– Djuren fĂ„r lida, djurĂ€garna blir förtvivlade. För vissa Ă€r det som deras barn som inte fĂ„r vĂ„rd. NĂ€r vi inte kan ta emot de svĂ„rast sjuka dör djuren, sĂ€ger Mia RunnĂ©rus.

FĂ„ utbildningsplatser

I Sverige finns en utbildning för veterinĂ€rer, pĂ„ Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), dĂ€r man antar 100 personer per Ă„r. Omkring 80–90 procent av dessa examineras. PĂ„ samma universitet finns landets 80 platser för legitimerade djursjukskötare.

– Vi skulle behöva minst dubbla antalet utbildningsplatser, sĂ€ger Mia RunnĂ©rus.

Det mÄnga som drömmer om att bli veterinÀr, betydligt fler Àn antalet utbildningsplatser, pÄpekar hon.

– Eftersom alla inte kommer in i Sverige sĂ„ söker sig mĂ„nga utomlands, bland annat till Danmark, Polen och Ungern. UngefĂ€r lika mĂ„nga svenskar som examineras i Sverige examineras utomlands, utan dem hade situationen varit Ă€nnu vĂ€rre.

Mer pengar

Enligt Jordbruksverket Àr inga ytterligare utbildningsplatser i Sverige pÄ gÄng.

– Vi Ă€r extremt medvetna om att det saknas veterinĂ€rer och att det skulle behövas fler utbildningsplatser vid SLU. TyvĂ€rr kan vi inte göra mycket Ă„t det förutom att pĂ„peka för departementet att SLU behöver fĂ„ mer medel, sĂ€ger Ulrika Bergman, handlĂ€ggare Jordbruksverket.

NÀringsdepartementet uppger i en skriftlig kommentar till TT att regeringen fattade beslut sÄ sent som 17 juni om en permanent ökning av medel till lÀrosÀtena för att öka antalet platser inom bristyrkesutbildningarna. För SLU:s del innebar detta en extra tilldelning pÄ cirka 3,4 miljoner för 2020 och dÀrefter 6,6 miljoner frÄn och med 2021 och framÄt.

"Kan klappa ihop"

Sedan 2010 dras branschen med ytterligare ett orosmoln. Innan dess drevs djursjukvÄrden av veterinÀrer och vÄrden utfördes under veterinÀrens ansvar. Men 2010 infördes legitimationskrav för djursjukskötare, vilket krÀver en treÄrig utbildning.

– DĂ„ helt plötsligt skulle alla de som arbetat under veterinĂ€rt ansvar, till exempel gett injektioner och satt dropp, inte fĂ„ göra det lĂ€ngre. Man ryckte undan benen pĂ„ hela branschen, sĂ€ger Mia RunnĂ©rus.

En av anledningarna bakom beslutet var, enligt Ulrika Bergman, att höja statusen pÄ djursjukskötaryrket.

– Det man inte fĂ„r glömma Ă€r att en legitimation Ă€r en kvalitetssĂ€kring, att en veterinĂ€r eller djursjukskötare har vissa kunskaper som krĂ€vs, sĂ€ger Ulrika Bergman.

För att lindra effekterna av beslutet gav Jordbruksverket branschen en dispens, tanken var att de som hade jobbat ett visst antal Är skulle fÄ chansen att bli legitimerade genom att gÄ vissa kurser och under tiden jobba pÄ som vanligt. Fram till 2023 fÄr Àven djursjukvÄrdare göra vissa av de sysslor som legitimerade djursjukskötare annars skulle gjort.

– Om inte reglerna Ă€ndras sĂ„ att djurvĂ„rdarna fortsatt kan göra de hĂ€r sysslorna efter 2023, dĂ„ kan branschen klappa ihop tror jag, sĂ€ger Mia RunnĂ©rus.

Det finns 100 utbildningsplatser i Sverige för de som vill bli veterinÀr. Omkring 20 procent per Är slutför, av olika anledningar, inte utbildningen.
Det finns 100 utbildningsplatser i Sverige för de som vill bli veterinÀr. Omkring 20 procent per Är slutför, av olika anledningar, inte utbildningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om