Karantän väntar resenärer till Storbritannien

Alla som reser till Storbritannien måste snart sitta i karantän i 14 dagar. Besked om de nya reglerna väntas under helgen, skriver The Times..

Resenärer anländer till Heathrows flygplats i London den 4 april.

Resenärer anländer till Heathrows flygplats i London den 4 april.

Foto: Victoria Jones/AP/TT

Livsstil & fritid2020-05-09 02:05

Premiärminister Boris Johnson kommer på söndag att meddela att det blir krav på två veckors karantän för alla som reser till Storbritannien, rapporterar tidningen.

Åtgärden införs för att förhindra en andra våg av coronaviruset och väntas börja gälla från början av juni.

Passagerare som anländer till Storbritannien via flygplatser och hamnar, inklusive återvändande britter, kommer då att vid ankomsten behöva ange vilken adress man planerar att befinna sig på under karantänen.

Undantagna är resenärer från Irland, Kanalöarna och Isle of Man, samt lastbilschaufförer som levererar nödvändiga varor.

Myndigheterna kommer att genomföra stickprovskontroller och för den som bryter mot karantänen väntar böter på 1 000 pund, motsvarande drygt 12 000 kronor, enligt tidningen.

Johnson väntas i sitt tal på söndag också meddela vissa lättnader i landets hårda virusrestriktioner.

Storbritannien har hittills inte haft några krav på karantän för resenärer, såvida man inte uppvisat sjukdomssymtom. Landet har heller inte stängt sina gränser för inresor, men den brittiska regeringen avråder från allt icke-nödvändigt resande.

Flygtrafiken till och från Storbritannien är dessutom kraftigt påverkad och det går sedan en tid tillbaka inga direktflyg dit från Sverige, enligt svenska utrikesdepartementet.

Storbritannien är efter USA det land med flest registrerade dödsfall till följd av covid-19. Över 31 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien enligt Johns Hopkins-universitetet i USA. Fler än 212 000 personer har konstaterats bära på smittan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!