Kritiken mot EM: "Ingen försöksverksamhet"

Redan före handbolls-EM kritiserades beslutet att för första gången ha enbart kvinnliga domare. Efter Sveriges premiär späs kritiken på. –Det här ska inte vara någon försöksverksamhet, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér hade svårt att förstå domarnas bedömning i EM-premiären.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér hade svårt att förstå domarnas bedömning i EM-premiären.

Foto: Henning Bagger/TT

Handboll2020-12-04 18:10

Det som Axnér och spelarna var kritiska mot i premiären mot Tjeckien, som Sverige vann med 27–23, var att bedömningsnivån för oschysst spel sattes så lågt. Sverige fick sju utvisningar i matchen.

– Jag tycker att fyra av dem är för hårt dömda. Det är upp till oss att förstå nivån på matchen, och vi måste anpassa oss. Men när man tittar mycket på Champions League ser man att det tillåts mer än det gjorde i går, säger han.

– Sen tycker jag inte domarparet gjorde så många andra misstag, eller var dåliga.

"Måste ställas krav"

EM i Danmark är första gången som det enbart är kvinnliga domare i ett mästerskap. Och det är den principen som Axnér och spelarna vänder sig emot.

– Domaruttagningen borde inte baseras på kön utan det borde vara de bästa domarna som får döma ett mästerskap. Det är ju de bästa handbollsspelarna i världen som spelar, då tycker jag att det ska vara de bästa domarna i världen som dömer, säger mittsexan Linn Blohm.

Den rutinerade kantspelaren Nathalie Hagman håller med.

– Precis som att vi får kvala in till ett mästerskap måste det ställas krav på domarna som tas ut. Jag vet att det finns finns många duktiga kvinnliga domarpar som vi haft genom åren, så jag hoppas att det är de som får lägga nivån här i EM, säger Hagman.

– Jag tror att matchen mot Tjeckien var extrem och hoppas verkligen inte att det händer mot Spanien.

Ska utnyttja bedömning

Blohm säger att det viktigaste, trots allt, är att domarna dömer likadant för de två lagen i en match.

– Då kan man i alla fall förstå att det är den här nivån som de ska ha i hela matchen. Dömer man olika för lagen – det är frustrerande.

Att bedömningsnivån lades så lågt i Sveriges premiärmatch gjorde det svårt för svenskorna att spela sitt normalt så aggressiva försvarsspel. Om samma bedömningsnivå hålls även i nästa match, mot Spanien på lördagskvällen, är det bara för Sverige att rätta in sig efter det.

– Vi vill vara aggressiva och fysiska, men får kanske tänka om litegrand. Vi får spela efter det och själva utnyttja det framåt – får kliva stenhårt i de dueller vi får och förhoppningsvis kan vi då få med oss utvisningar, säger Blohm.

Axnér hoppas att bedömningsnivåerna kan komma att ändras under turneringen.

– Jag tror, eller hoppas i alla fall att det kommer att sätta sig. Men jag hade gärna sett att man fyllt på med några domarpar för att säkerställa kvalitén. För alla ska vara på samma nivå, det är det som jag ser som det stora problemet. Lägger man sen orutin på det... Det här ska inte vara någon försöksverksamhet, säger han.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien.

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien.

Grupp C (Kolding): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien.

Grupp D (Kolding): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B slås ihop, liksom C och D.

Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien (27–23)

5 december: Spanien.

7 december: Ryssland.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!