LO:s största fack hoppar på las-uppgörelse

Med vissa justeringar hoppar LO:s två största förbund, Kommunal och IF Metall, på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare. Innebörden av avtalet är enkelt uttryckt: Det blir lättare att säga upp, men tryggare mellan jobben.

STOCKHOLM 20201001Centerpartiets ledare Annie Lööf säger att regeringen och samarbetspartierna kommer att genomföra parternas avtal om arbetsrätten till punkt och pricka.

STOCKHOLM 20201001Centerpartiets ledare Annie Lööf säger att regeringen och samarbetspartierna kommer att genomföra parternas avtal om arbetsrätten till punkt och pricka.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-04 12:05

Det tidigare eniga LO-nejet blev till sist ett ja, åtminstone delvis, från IF Metall, som hela tiden hållit dörren på glänt, och även från Kommunal – en känslig fråga i LO-leden som splittrar LO.

– Det viktigaste är helheten, men det är viktigt med de här justeringarna också, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på frågan vad som fick förbundet att hoppa på uppgörelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv.

Hyvling och visstid

Justeringarna handlar om att visstidsanställningar snabbare ska övergå till en fast anställning, från 18 till 12 månader. Så kallad hyvling av arbetstid har också varit en viktig fråga. Den möjligheten för arbetsgivarna kommer dock inte att försvinna, men ska föregås av en omställningsperiod på 2–3 månader.

Det var avgörande justeringar även för Kommunal. Ordförande Tobias Baudin förklarar varför han nu anser att förbundet kan gå med på att uppsägning av saklig grund görs om till sakliga skäl, något som av honom beskrivits som ett streck som aldrig skulle passeras. Han tror dock inte det får någon avgörande betydelse.

– Det är ingen skillnad mot rättspraxis, nu blir det tydligare både för arbetsgivaren och de anställda. Som helhet blir det mer trygghet för medlemmarna, säger han.

Samma som i dag

På samma vis tror inte Veli-Pekka Säikkälä att de betydligt mer frikostiga undantagen från turordningsreglerna kommer att förändra så mycket. De avtalsturlistor fack och arbetsgivare ofta kommer överens om innebär nästan alltid undantag från reglerna om sist in–först ut.

Helt avgörande för IF Metall är möjligheten till kompetensutveckling för medlemmarna som annars riskerar slås ut på en snabbt föränderlig arbetsmarknad.

– Man får inte tillräckligt med kompetensutveckling, vilket innebär att när det kommer så kallade tekniksprång och man ska göra nya saker har man väldigt svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Eniga styrelser

Att de två LO-förbunden nu hoppar på är kontroversiellt i de fackliga leden. Det finns även interna motsättningar, men både Baudin och Säikkälä pekar på att besluten fattades av eniga förbundsstyrelser och att det här kommer innebära förbättringar för alla deltidsjobbande kvinnor med osäkra anställningar.

Svenskt Näringsliv och PTK är nöjda med att två LO-förbund hakat på.

– Och övriga LO-förbund får gärna haka på, när som helst, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Men nu är förhandlingsdörren definitivt stängd. Överenskommelsen har skickats in till regeringen som ska göra lag av delar av överenskommelsen. Men den gäller i sin helhet. Några förändringar tillåts inte politikerna göra, enligt Mattias Dahl, som får medhåll av PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt.

Fakta: Två justeringar

På två punkter fick Kommunal och IF Metall till förändringar i las-avtalet jämfört med den uppgörelse som tecknades för en dryg månad sedan och som då bara Svenskt Näringsliv och PTK skrev under.

Den ena gäller visstidsanställningar:

I dag ska den som har varit visstidsanställd i minst 24 månader under en femårsperiod erbjudas en tillsvidareanställning. I den ursprungliga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ändrades den regeln till 18 månader. I den nya partsöverenskommelsen, där IF Metall och Kommunal nu ingår, ska den som varit visstidsanställd i minst 12 månader under fem år få en tillsvidareanställning.

Den andra punkten gäller regler kring när arbetsgivarna vill förkorta arbetstiden och därmed lönen, så kallad hyvling.

Hyvling ska ske enligt turordningsreglerna och en omställningstid ska gälla på mellan en och tre månader.

Källa: IF Metall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!