Mördade och våldtog i timmar – åtalas

En 23-årig man har åtalats misstänkt för bland annat mord och grov våldtäkt på en efterfest i en lägenhet i Härnösand den 10 maj. –Han har medgett delar av händelseförloppet, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.

En man åtalas misstänkt för mord och grov våldtäkt. Brotten ska ha skett i Härnösand i början av maj. Arkivbild.

En man åtalas misstänkt för mord och grov våldtäkt. Brotten ska ha skett i Härnösand i början av maj. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Brott & Straff2020-09-25 12:57

På morgonen den 10 maj larmades polisen om ett våldsbrott begånget i en lägenhet i Härnösand. På golvet I lägenheten hittades en allvarligt knivskadad man, som senare avled av sina skador.

Bredvid honom på golvet låg den nu åtalade 23-åringen som under natten också, under knivhot, flera gånger våldtagit en kvinna som också befann sig i lägenheten.

– Det har varit ett utdraget förlopp, det har pågått i flera timmar, säger Stina Sjöqvist.

Kompis kompis

Enligt åklagaren hade 23-åringen dröjt sig kvar efter en fest i lägenheten där den man i 20-årsåldern som mördades bodde. I lägenheten fanns även en tjejkompis till offret.

– Det tilltalade hade kommit dit genom en kompis kompis och dröjt sig kvar, säger åklagaren Stina Sjöqvist.

Enligt åtalet ska 23-åringen någon gång under morgontimmarna ha hotat kvinnan som befann sig i lägenheten med kniv och våldtagit henne.

Mannen som bodde i lägenheten låg då och sov. Kvinnan lyckades få en kompis att komma till lägenheten och han utsattes då också för våld av 23-åringen.

– Det har jag rubricerat som försök till mord och i andra hand grov misshandel, säger Stina Sjöqvist.

Flera knivhugg

När detta skedde vaknade lägenhetsinnehavaren och larmade polis. Men innan polisen hann komma attackerade 23-åringen honom med flera knivhugg. Den misstänkte greps i lägenheten och uppgav i tidiga förhör att han inte mindes någonting av vad som hänt under natten.

– Det har hållits ganska många förhör och han har då kommit med olika förklaringar. Han påkallade dock själv ett nytt förhör häromveckan där han ville medge delar av händelseförloppet, säger Stina Sjöqvist.

Huvudförhandlingen påbörjas den 6 oktober i Ångermanlands tingsrätt och är planerad att pågå i fem dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!