Pernilla August: Första tanken var "nej tack"

Tre år efter mordet på den svenska journalisten Kim Wall skildras den danska polisens mordutredning metodiskt och detaljerat i tv-serien "Utredningen". –För mig var det framför allt avgörande att Ingrid och Joachim Wall ville att det här skulle berättas, säger Pernilla August som spelar Kim Walls mamma Ingrid Wall.

I "Utredningen" skildras den danska polisens arbete efter den svenska journalisten Kim Walls försvinnande. Pressbild.

I "Utredningen" skildras den danska polisens arbete efter den svenska journalisten Kim Walls försvinnande. Pressbild.

Foto: TV2/SVT

Kultur och Nöje2020-09-25 06:07

Sommaren 2017 säger Kim Wall farväl till familj och vänner för sista gången, innan hon kliver ombord på den hembyggda ubåten UC3 Nautilus för en reportageresa med den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen.

I april 2018 döms Madsen till livstids fängelse för mordet på Wall.

"Utredningen", skriven och regisserad av Tobias Lindholm, i nära samarbete med Kim Walls föräldrar, mordutredaren Jens Møller och åklagaren Jakob Buch-Jepsen, visar vad som hände under månaderna mellan Walls försvinnande och den slutgiltiga domen.

– Min första tanke var "nej tack, det här vill inte jag vara med i". Det var innan jag hade träffat Tobias och hört vad det var han ville berätta, och på vilket sätt han ville göra det, säger Pernilla August.

"Marinerade i det otäcka"

I Lindholms skildring av händelseförloppet får tittaren följa polisens idoga arbete i nästintill minutiös detaljrikedom. Inledningsvis finns bara frågor, och två oroliga föräldrar som kräver svar. Den misstänkte förövaren nämns aldrig vid namn. Det här är inte hans berättelse.

– Vi har varit marinerade i det otäcka, det har skrivits så oerhört mycket om det, men inte om baksidan – de som faktiskt har arbetat med det, och om ljuset – Ingrid och Joachim – som jag blir väldigt gripen av, säger August.

– Det är så viktigt att komma ihåg att vi måste välja ljuset och välja bort mörkret. Det låter så banalt men är så viktigt att komma ihåg, att det finns ett fungerande samhälle med en fungerande poliskår. Det finns någonting väldigt vackert i att människor har satsat sina liv på att försöka lösa det här fallet.

"Motkraft mot ondskan"

Rolf Lassgård, som spelar Joachim Wall, säger att han – likt Pernilla August – också hade sina tvivel när han blev tillfrågad att medverka.

– Tobias sade att han också hade dubier, men sedan förklarade han hur han tänkte och så läste jag manus och förstod vad det här skulle handla om. Det skulle inte rotas i någon psykopat, utan det handlar om effekterna av ett sådant här dåd och framför allt om människorna som arbetar med att lösa det.

Både August och Lassgård axlade sina roller med övertygelse sedan de träffat de verkliga förlagorna.

– Man känner ett stort ansvar, naturligtvis. Men Joachim delade verkligen med sig av sig själv till mig. Hans och Ingrids otroligt vackra stolthet över sin dotter, som inte finns längre, var någonting jag tänkte på mycket. De fortsätter att bära den stoltheten, och det är något väldigt fint i det. Det är en motkraft mot ondskan, säger Lassgård.

"Utredningen" har premiär i SVT den 28 september.

Pernilla August. Arkivbild.
Pernilla August. Arkivbild.
Fakta: "Utredningen"

Manus och regi: Tobias Lindholm ("Jakten", "Borgen", "Submarino").

I rollerna: Søren Malling, Pilou Asbæk, Laura Christensen, Pernilla August, Rolf Lassgård med flera.

Antal avsnitt: 6.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!