Regionen redo att börja vaccinera tidigt nästa år

Så fort vaccinet kommer är vi redo. Det var Region Östergötlands budskap på fredagen. "Vi har en plan som vi känner oss trygga i", säger Rickard Lundin som representerar den särskilda sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin är övertygad om att vaccinationen kommer att kunna genomföras på ett bra sätt. "Vi är trygga i att vi ska kunna erbjuda vaccination till samhället successivt under 2021", säger han.

Rickard Lundin är övertygad om att vaccinationen kommer att kunna genomföras på ett bra sätt. "Vi är trygga i att vi ska kunna erbjuda vaccination till samhället successivt under 2021", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-12-04 12:03

De senaste veckorna har arbetet och förberedelserna inför en bred vaccination mot covid-19 intensifierats. Det är ännu oklart exakt när leveranserna kommer och hur många doser första leveransen innehåller. Men är vaccinet på plats redan i början av januari är också regionen redo att börja vaccinera då.

– Vår målbild är att kunna erbjuda Östergötlands befolkning vaccination under första halvåret 2021, om leveranserna och volymerna tillåter det, säger Rickard Lundin.

Äldre på särskilda boenden och personer med hemtjänst samt personal inom omsorgen ska enligt Folkhälsomyndighetens beslut prioriteras och vaccineras först.

Region Östergötland har planerat för olika scenarier, men det mest sannolika är en kombination av riktad vaccination på särskilda boenden och vid vårdcentraler. Detta ser Rickard Lundin som en smidig process eftersom alla inblandade samverkar redan i dag.

– Det blir ett samarbete mellan läkarna i primärvården och sjuksköterskorna som ansvarar för de olika boendena. Och där finns ju samverkan sedan tidigare, säger han fortsätter:

– Varje år görs ju vaccinationer mot exempelvis säsongsinfluensan i samverkan med kommunerna, och vi har en väl fungerande organisation genom våra vårdcentraler.

Vad säger du till de som är oroliga för att vaccinera sig?

– Ju fler som vaccinerar sig desto bättre effekt har det ju på smittspridningen i samhället. Vid tidigare vaccinationer, till exempel svininfluensan, har det funnits frågor om biverkningar, och jag vet att de dyker upp även nu. Samtidigt finns en kvalitetssäkringsprocess som vi måste ha tillit till.

Rickard Lundin är övertygad om att vaccineringen, som blir gratis för alla, kommer att kunna genomföras på ett bra sätt i länet.

– Vi är trygga i att vi ska kunna erbjuda vaccination till samhället successivt under 2021, i takt med att vi får leveranser.

Under hösten har viss kritik riktats mot regionens testningskapacitet, men Rickard Lundin menar att den inte kan jämföras med vaccinationsprocessen som nu väntar.

– Vaccinationsfrågan har kunnat förberedas på ett annat sätt under en längre tid och det finns en utsedd arbetsgrupp som bara arbetar med den frågan.

När de första vaccinleveranserna kommer är också Region Östergötland redo att börja vaccinera. "Vi har en plan som vi känner oss trygga i", säger Rickard Lundin,
När de första vaccinleveranserna kommer är också Region Östergötland redo att börja vaccinera. "Vi har en plan som vi känner oss trygga i", säger Rickard Lundin,
Ytterligare sex avlidna

På fredagen hade antalet covid-19-smittade som avlidit sedan utbrottet ökat med sex personer till totalt 315. Dödsfallen kan dock ha inträffat på olika dagar men rapporterats in först nu.

Antalet smittade i behov av sjukhusvård hade samtidigt minskat något, från 92 (20 på iva) på torsdagen till 83 (19 på iva) på fredagen.

På torsdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 9 548. På fredagen hade den siffran ökat till 9 638 – en ökning med 90 på ett dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!