Miljarderna har regnat över Astra Zeneca sedan den svensk-brittiska läkemedelsjätten gått ihop med universitetet i Oxford för att utveckla, producera och leverera ett vaccin mot coronaviruset. Astra Zeneca har även fått propåer från andra länder och organisationer i världen om att leverera vaccin till dem.
Men det är bara 50 procents chans att försöket lyckas, säger Adrian Hill, chef på Jenner Institute vid Oxford och en av dem som leder det brittiska projektet, till The Telegraph.
– Det är en kamp mot att viruset försvinner, och mot klockan, säger han till tidningen.
10 000 frivilliga
Just nu rekryteras 10 000 frivilliga försökspersoner i Storbritannien som ska testa vaccinet. Nyheten fick i fredags Astra Zenecas aktie att stiga 2,7 procent, men resultatet från det stora vaccintestet riskerar alltså att bli värdelöst på grund av låg smittspridning i det brittiska samhället, varnar Adrian Hill.
Forskarna började de första testerna på människor i april och vaccinet hör därmed till dem som hittills har kommit längst i den globala kapplöpningen för att hitta ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19. Bara en handfull vaccin som är under utveckling har gått vidare till tester på människor, vilket är stadiet då de flesta underkänns.
400 miljoner doser
Den brittiska regeringen har gått in med motsvarande 764 miljoner kronor i projektet och i torsdags meddelade USA att landet bidrar med motsvarande 9,6 miljarder kronor.
Astra Zeneca säger sig redan ha skrivit avtal för 400 miljoner doser. Om resultaten från de inledande försöken faller väl ut skulle fortsatta studier kunna göras i flera olika länder, skrev The Guardian tidigare i veckan.