Bland dem som däremot snart tillåts att besöka Medelhavsön hör norrmän, danskar, finländare och tyskar, efter att ha testats negativt för coronaviruset, rapporterar bland annat Cyprus Mail.
Enligt tidningen The Daily Mirror , som hänvisar till Cyperns transportminister Yiannis Karousos, bygger bedömningarna på statistik över coronaviruset i respektive land, och listan över nationaliteter som tillåts inresa i landet ska uppdateras efter tid när nya data presenteras.
Under lördagen rapporterades inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars.
Oklart om Grekland
Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.
Tidigare i veckan meddelade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationaliteter som då kommer tillåtas inresa presenterats. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder.
Urvalet ska bygga på "epidemiologiska kriterier", och Greklands turismminister sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inledningsvis.
Inte hur som helst
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har inte gått att nå för en kommentar, men socialminister Lena Hallengren (S) kommenterade uppgifterna gällande Cypern i Nyhetsmorgon i TV4.
– Det är olyckligt att svenskar portas från Cypern. Sverige har verkligen under den här krisen varit ett land som försöker stå för öppna gränser. Sedan är det klart att människor inte kan resa hur som helst, men vi förespråkar att man ska behandla länder lika.
UD skriver i en kommentar till TT att Ann Linde den 15 maj deltog i EU:s utrikesministermöte, där bland annat reserestriktioner inom EU kom upp: "Från svensk sida understryker vi det som också EU-kommissionen har sagt, att det inte ska vara en diskriminering av olika länder, utan att det finns en gemensam syn när man öppnar upp det".
Inte diskriminering
Men Stefan de Keersmaecker, talesperson för EU-kommissionen, menar att det nödvändigtvis inte är fel att tillåta vissa nationaliteter inresa och andra inte, även om han inte vill kommentera Cypern specifikt.
– Jag kan exempelvis absolut förstå att man stänger gränsen för ett land där den epidemilogiska situationen är väldigt svår, medan man öppnar gränsen för ett land där den epidemilogiska situationen är mycket bättre. Men det måste vara icke-diskriminerande, det vill säga att länder som är i samma epidemiologiska situation behandlas på samma sätt, säger Stefan de Keersmaecker till TT.
Framför allt är det viktigt att EU:s medlemsländer följer de riktlinjer som kommissionen tagit fram, säger de Keersmaecker. Det handlar om EU-kommissionens rese- och turismpaket, som innehåller riktlinjer om hur gränsöverskridningar, transporter och boende kan ske på ett hälsomässigt säkert sätt efter coronakrisen.
– Det viktigaste är att vi inte upprepar de misstag vi gjorde i början av epidemin, då varje land agerade lite på egen hand. Det ledde till många utmaningar, säger Stefan de Keersmaecker.