Svenskar slarvar med coronarestriktionerna

Många svenskar runt om i landet struntar i att efterleva de råd som givits för att minska smittspridningen av coronaviruset. –Om man nu ska semestra hemma är det viktigt att man tänker till, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne.

Många svenskar runt om i landet struntar i att efterleva de råd som givits för att minska smittspridningen av coronaviruset, enligt Länsstyrelsen i Skåne, som sammanställt lägesbilder från hela landet. Bilden från Scaniabadet i Malmö.

Många svenskar runt om i landet struntar i att efterleva de råd som givits för att minska smittspridningen av coronaviruset, enligt Länsstyrelsen i Skåne, som sammanställt lägesbilder från hela landet. Bilden från Scaniabadet i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-10 19:10

Bristerna gäller främst rekommendationen om att hålla avstånd till andra människor på exempelvis restauranger, badstränder och i mataffärer.

Det är Länsstyrelsen Skåne som på uppdrag av regeringen har gjort en sammanställning kring hur väl svenskarna följt coronarestriktionerna under vecka 28, utifrån rapporter kring lägesbilden från 19 olika länsstyrelser i landet.

Öland sticker ut

– Det som sticker ut extra i den här sammanställningen är Öland. Man kanske inte kan säga att de som är där struntar i rekommendationerna, men där är det väldigt mycket folk, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne, till TT.

Flera kommuner i landet har sett stora brister i efterlevnaden, och speciellt illa är det kvällstid – i kombination med alkoholkonsumtion, enligt sammanställningen som Sveriges Radio var först att rapportera om.

– Under dagtid är det bättre efterlevnad, exempelvis här i Skåne, men på kvällarna är det fler brister, säger Kristell.

Personer i riskgruppen 70 år och äldre har rört sig mer ute i samhället, enligt sammanställningen. Det framgår också att unga inte följer rekommendationerna lika väl som andra åldersgrupper.

"Ta ansvar"

– Det hade varit önskvärt att alla tog sitt ansvar och håller ut, tar till sig den information som myndigheterna levererar. Om man nu ska semestra hemma är det viktigt att man tänker till. Är det mycket folk på en plats kanske man kan uppehålla sig någon annanstans, säger Kristell.

Kollektivtrafiken får i allmänhet godkänt vad gäller riktlinjerna om avstånd, men länsstyrelserna har även rapporterat in periodvis trängsel.

Länsstyrelsen Skåne kommer varje vecka från och med nu att rapportera om efterlevnaden av rekommendationerna på nationell nivå.

– Om vi ser ett behov av åtgärder kan vi föreslå det, men vårt uppdrag är framför allt att sammanställa en lägesbild, säger Kristell.

Folkhälsomyndigheten säger till TT att man avstår från att kommentera i kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!