Tanzania tar emot omstridd örtmedicin

En kritiserad örtmedicin sprids i de afrikanska länderna under den rådande pandemin. Nu har Tanzania tagit emot ett lass av produkten, som Madagaskars regering påstår kan bota covid-19.

Madagaskars regering påstår att en örtmedicin kan bota coronaviruset – något som WHO gick ut och varnade för i veckan.

Madagaskars regering påstår att en örtmedicin kan bota coronaviruset – något som WHO gick ut och varnade för i veckan.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Hälsa och sjukvård2020-05-09 01:10

Flera afrikanska länder har den senaste tiden visat intresse för örtmedicinen, som intas i dryckesform. Däribland Tanzania.

"I dag tog Tanzania emot coronavirusmedicin från Madagaskar" skriver Hassan Abas, talesperson för Tanzanias regering, i ett inlägg på Twitter under fredagen.

I veckan gick Världshälsoorganisationen WHO ut med hård kritik mot örtmedicinen, vilket Sveriges Radio rapporterade om. Michail Yao på WHO:s Afrikakontor sade i torsdags att det finns "en stor risk med doseringen".

– Fel dos av en örtmedicin kan vara farlig för den som tar den, så det är vår första invändning. Det andra är att människor som tror att de är skyddade mot Covid-19 kan sluta vara försiktiga, vilket kan resultera i en explosion av nya fall och underminera allt annat som görs för att stoppa spridningen, sa Yao enligt radion.

Även afrikanska smittskyddsmyndigheten har sagt att produkten bör "testas noggrant".

Det organ som ansvarar för tillsyn av läkemedel i Madagaskar har inte godkänt örtmedicinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!