Tusentals i kö till att skriva högskoleprovet

Anmälan till högskoleprovet har öppnat och trycket i år väntas bli högre än vanligt. Över 20 000 personer har satt sig i ett digitalt väntrum för att få en plats till det eftertraktade provet.

Platserna till årets högskoleprov är färre än vanligt och de som önskar skriva provet får sätta sig i ett digitalt väntrum med en förhoppning om en plats till det eftertraktade provet.

Platserna till årets högskoleprov är färre än vanligt och de som önskar skriva provet får sätta sig i ett digitalt väntrum med en förhoppning om en plats till det eftertraktade provet.

Foto: Petra Lindell/TT

Skola och utbildning2020-09-25 09:12

Det digitala väntrummet öppnade klockan 7 på fredag morgon och fram till klockan 8 hade 22 700 personer loggat in i förhoppning om att knipa en plats till provet, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR). Alla som loggat in fick en köplats, som lottades ut, för att sedan kunna anmäla sig.

Det finns i år 27 600 platser till provet men ett könummer innebär dock inte en säkrad plats.

– Man är inte garanterad en plats för att man får ett könummer. En plats har du när du gjort klart din anmälan och det har du gjort när du har betalat anmälningsavgiften, säger Karin Andrén, vid UHR:s presstjänst.

Uppfylla kriterier

Man måste också uppfylla kriterierna för att få skriva provet – det vill säga att man inte skrivit provet tidigare och saknar ett giltigt provresultat till exempel.

Man kan även anmäla sig efter klockan 8, då hanteras man i tur och ordning efter att de som loggat in i väntrummet fått sina platser. Totalt stod runt 27 000 personer i kö strax efter åtta på fredagsmorgonen, enligt Peter Honeth, nationell provsamordnare.

– Det känns som förhållandevis hanterligt jämfört med vad man kunde ha befarat som allra värsta scenario, säger han till TT.

Kan man tänka sig skriva provet var som helst i Sverige ökar också chanserna, då platserna kan ta slut hos en provanordnare men finnas kvar hos en annan på en annan ort än där man helst vill skriva provet.

"För dem som behöver"

Kösystemet är en indikation på att UHR väntade sig ett högt söktryck, vilket inte är så konstigt med tanke på att det inte hölls något prov i våras och att antalet platser nu i höst är begränsat. Orsaken till detta är coronapandemin och risken för smittspridning.

Länge såg det ut som att det inte skulle bli något prov alls i år, men efter diverse turer bestämdes nyligen att max 27 600 personer får skriva provet söndag den 25 oktober.

UHR och Peter Honeth har uppmanat alla som kan vänta med att skriva provet att avstå denna gång, med tanke på att många väntas anmäla sig.

– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, sade Peter Honeth tidigare i veckan.

Till det stora flertalet högskoleutbildningar råder dock inte konkurrens om platserna, utan alla med rätt behörighet kommer in.

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!