Veckans lista: "Fullständigt ofattbart"

Vi har listat de hetaste och kallaste sporthändelserna. Läs vad som tar plats på veckans lista.

Eric Backman ses här i hemmamatchen mot Nybro.

Eric Backman ses här i hemmamatchen mot Nybro.

Foto: Arkiv

Krönika2020-12-04 19:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GLÖDHETT:

Kaosmatchen

Hockeymatchen mellan Nybro och Vimmerby som inte blev av, har väckt starka känslor och skapat mycket diskussioner. När VH tog beslutet att vända på spelarbussen och vägra spela, så lät de förnuftet tala. Regelverket sa något annat. Nybro ville inte flytta fram matchen och grundade sitt beslut just på gällande regelverk. Den här matchen, som alltså inte spelades, har verkligen varit en het potatis den senaste tiden. Vimmerbys agerande anser jag var helt rätt i rådande läge. 

HETT:

Stöden

Många föreningar blöder ekonomiskt i dessa tider. Därför är stödet från staten som flera klubbar i trakten fått den senaste tiden ytterst välkommet. Så här sa Dackeordföranden Tomas Karlsson till Sporten i torsdags om de 340 000 kronor klubben tilldelades för årets två sista kvartal: "Väldigt värdefulla. Nu kommer vi klara oss relativt bra det här året och det kommer inte att bli minussiffror. Det är så jäkla skönt". Tidigare har Dackarna fått 560 000 kronor för de två första kvartalen. Vimmerby IF och Vimmerby MS fick också ett glädjebesked, då båda föreningarna fick över en miljon kronor vardera. Vimmerby Hockey har också fått en betydande summa, hur stor framgår inte. 

VARMT

Farten i spåren

Det verkar minst sagt som att Sveriges skidskyttar skötte sin sommarträning alldeles förträffligt. Som de far fram i spåren, både damerna och herrarna. Och vilken superframgång för systrarna Öberg i torsdags: 1) Hanna Öberg, 3) Elvira Öberg. Samma dag var även Martin Ponsiluoma snabbast av alla i skidmomentet. 

KALLT

Kritiken

I torsdags förlorade klassiska Åtvidaberg första kvalmatchen mot Frölunda med 2–0. Läget är därför tufft inför returen på söndag. I potten ligger uppflyttning till division ett. Åtvid var kritiska att matchen spelades, med tanke på att stora delar av truppen drabbats av covid-19. Så här sa tränaren Jesper Ny när det stod klart att matchen skulle spelas: "Ett horribelt och fegt beslut". Läkaren Lennart Palmefors rasade också över beslutet: "För mig är det fullständigt ofattbart. Det blir både ett sportsligt fiasko och en idrottsmedicinsk skandal". 

ISKALLT

Ovissheten

Ja, vad ska vi säga. Det är självklart att allt med corona hamnar längst ner på vår lista. All lokal liveidrott är pausad i väntan på att smittspridningen ska minska. Allting präglas just nu av en enorm ovisshet och osäkerhet.