De tror på lönsamheten - miljonsatsningen står klar

"Det var ett vägskäl; antingen att sluta eller att bygga." säger Kenneth Hallberg. Valet föll på det senare och nu står lagården för 300 stutar klar i Solhult.

Kenneth Hallberg (till vänster) lämnar över till Niklas Norberg (i mitten) och Magnus Hallberg (till vänster).

Kenneth Hallberg (till vänster) lämnar över till Niklas Norberg (i mitten) och Magnus Hallberg (till vänster).

Foto: Sofie Olsson

Frödinge2020-11-25 16:00

Kenneth Hallberg har drivit uppfödning av mjölkrasstutar sedan 90-talet. Nu är det dags för generationsväxling och sonen Magnus Hallberg tillsammans med Niklas Norberg tar över driften. Tidigare hade man djur på tre olika gårdar.

– Vi stod inför renovering på många ställen som hade behövt göras om vi inte hade valt att bygga nytt, säger Niklas Norberg. 

Den nya lagården innebär en investering på cirka 10 miljoner kronor.

– Det är väl aldrig ett lätt val när man ska investera mycket pengar skulle jag säga. Men till sist landade vi i det, för vi tyckte att kalkylen vi hade var ganska hållbar, så då tyckte vi att det var värt att göra, säger Magnus Hallberg och fortsätter:

– Den stora vinningen är att ha allt på ett ställe, sen har vi utökat lite också mot vad vi hade innan. Här finns det plats för 300, men vi är inte där än riktigt.

Lönsamheten inom nötköttsproduktion visar på en uppåtgående trend gällande resultatet, enligt en rapport från Ludvig & CO. 

– Slaktpriserna är över EU-nivån och man ser att köttpriset varit stabilt under året och efterfrågan är hög, säger Karin Nilsson, lantbruksrådgivare på Ludvig & CO i Vimmerby. 

Niklas Norberg och Magnus Hallberg tror på en lönsamhet även framåt, men det finns många aspekter som kan påverka.

– Vi har ju räknat på en kalkyl innan vi började bygga och enligt den så går det ihop utifrån de förutsättningar som var då. Sen är det lite hur förutsättningar ändrar sig, man är väldigt beroende av köttpris, EU-stöden och kalvpriset, säger Magnus Hallberg. 

– Sen kan det ändras snabbt, det räcker med att räntorna sticker, att det blir sämre köttpris och att bidragen dras ner – då sitter man i knipa, säger Kenneth Hallberg som lämnar över driften av gården för att bli pensionär. 

Antalet dikor ser ut att minska i Sverige.

– Den stora anledningen att det har minskat hittills är torkan och historiskt sett så är diko-produktionen minst kostnadseffektiv, en diko kostar väldigt mycket eftersom den inte ger direkt en färdig produkt, säger Karin Nilsson.

För Hallberg och Norberg som köper in mjölkrasstutar är inte minskningen av dikor något problem. Tillgången på stutar styrs av hur det går för mjölkproducenterna.

– För oss är det viktigt att det går bra för dem också. Hela kedjan måste det gå helt okej för annars kommer det inte finnas kvar, säger Magnus Hallberg. 

Djuren flyttade in i nya lagården för drygt en månad sen. Men ännu är den inte fullbelagd, att utöka tar längre tid.
Djuren flyttade in i nya lagården för drygt en månad sen. Men ännu är den inte fullbelagd, att utöka tar längre tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!