Efter vildsvinens härjningar: Får börja om på noll

Vildsvinen slog till mot Kalvkätte trädgård, och bökade upp både planteringar och gräsmattor. Nu önskar föreningen som driver trädgården ökad jakt.

"Det känns som vi får börja om på noll igen" konstaterar Karl-Enar Gunnarsson och Ann Persson hoppas på att få hjälp av starka krafter fram på vårkanten. För det är mycket jobb som väntar.

"Det känns som vi får börja om på noll igen" konstaterar Karl-Enar Gunnarsson och Ann Persson hoppas på att få hjälp av starka krafter fram på vårkanten. För det är mycket jobb som väntar.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-30 18:00

– Det är verkligen oroande, säger Ann Persson, ordförande i Kalvkätte Trädgårds- och friluftsförening. Om det här fortsätter kanske det inte finns någon trädgård kvar.

Det vore verkligen illa, eftersom Kalvkätte trädgård har kommit att bli ett populärt besöksmål i Hultsfred med åren, och att det är helt och hållet ideella krafter som byggt upp anläggningen.

I stort sett hela trädgårdsanläggningen är påverkad. Växter är upprivna överallt, många ligger ovan jord med rötterna sönderfrusna. Det är omfattande skador som grisarna har ställt till med. Det är egentligen bara kryddträdgården som har klarat sig.

– Precis när vi kommit till rätta med ekonomin, så händer det här, säger Karl-Enar Gunnarsson som är aktiv i trädgårdsföreningen. Det blir som att börja om på noll igen.

Så fram på vårkanten är det massor med extrajobb som väntar, för att få ordning på trädgården igen. Men många av växterna är förstörda så det kommer att bli glesare än vanligt i rabatterna.

– Vi kommer att behöva hjälp för att få ordning på trädgården igen, säger Ann Persson. Vi hoppas att det är många starka personer som vill hjälpa oss.

Den första vildsvinsattacken skedde under natten mot lördagen. Men mycket talar för att odjuren var tillbaka under natten till måndagen också.

– Vi försökte återställa rosenträdgården efter första omgången, säger Ann Persson, men nu är det lika uppbökat igen.

Flera av groparna som svinen grävt är dessutom ganska djupa och Ann Persson oroar också för att någon besökare ska trampa ner i hålorna och kanske bryta benen av sig.

– Det är viktigt att man ser upp med groparna, säger hon.

Det är inte första gången som vildsvinen hälsar på i trädgården, de ar här redan för ett par år sedan. Men då höll de sig lite diskret bakom den stora eken och vid dammen. Där gjorde de ingen större skada i själva trädgården.

– Det gick lätt att rätta till igen, säger Ann Persson. 

I föreningen har man diskuterat att sätta upp elstängsel kring trädgården för att hålla vildsvinen ute. Men samtidigt är det ju meningen att det ska vara en öppen trädgård året runt, så att den som är ute och promenerar ska kunna göra ett besök.

Visserligen är det lågsäsong nu, men många går med sina hundar här.

Föreningen önskar sig nu en lite ovanlig julklapp, nämligen att den som har jakträtten i området ökar jakttrycket på vildsvinen för att minskadorna.

Ann Persson försöker lägga tillbaka några hårdfrusna jordkokor över rötterna. Kanske går det att rädda busken hoppas hon.
Ann Persson försöker lägga tillbaka några hårdfrusna jordkokor över rötterna. Kanske går det att rädda busken hoppas hon.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!