Färre gäster - Så tacklar Vimmerbys restauranger läget

En ökad smittspridning och en skärpning av råd och restriktioner har bidragit till att betydligt färre matgäster besöker restauranger i Vimmerby.

Prime håller stängt på lördagar. "Vi ser att Vimmerbyborna tar restriktionerna på allvar." säger Elin Axelsson.

Prime håller stängt på lördagar. "Vi ser att Vimmerbyborna tar restriktionerna på allvar." säger Elin Axelsson.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2020-12-01 17:00

– Vi har beslutat att stänga våra lördagar. Vi ser att Vimmerbyborna tar restriktionerna på allvar och inte går ut och äter i den utsträckning som de gjort innan. Vi försöker fokusera på vår after work på fredagar istället, säger Elin Axelsson, verksamhetschef för hela Hotell Ronja, där restaurang Prime ingår. 

Att ta beslutet var inte särskilt svårt menar hon.

– Vi känner att vi behöver ha vår personal på andra platser där det faktiskt finns något att göra istället för lägga timmar i en restaurang med så få gäster. Nu fokuserar vi på fredagar fram till jul och hoppas att spridningen av Covid -19 minskar till våren så vi kan öppna upp helgkvällarna i restaurangen igen. Vi förstår att alla är rädda nu och vi alla måste hjälpas åt att hålla oss till de lokala restriktioner vi har.

I början på november meddelades att permitteringsstödet förlängs ytterligare sju månader. Ett besked som välkomnades av Elin Axelsson, som har haft sin personal permitterad på olika nivåer sedan i våras.

– Det är verkligen värdefullt, annars så tror jag att vi hade behövt se över vår organisation igen och eventuellt minska antalet anställda, säger hon. 

Den relativt nyöppnade restaurangen "Storgatan 52" har hållit stängt den senaste tiden. Men restaurangen ska prova att öppna snart igen för att se om några gäster kommer. 

– Det har varit jättetufft. Jag har haft stängt i ungefär två veckor för det är ingen idé att ha öppet för så lite folk helt enkelt, säger Magnus Johansson som driver restaurangen.

Avbokningarna av julbord har trillat in och spontangäster som går ut och äter har minskat med 80 procent enligt Johansson. 

– Efter Fars dag började vi märka att det minskade och sen har det bara fortsatt.

Men han ser ett litet ljus i tunneln.

– Det som är positivt är att ALV vann domen mot polisen, för öppnar de upp igen så kommer mycket av problemen att försvinna, säger han och fortsätter:

– Det kommer innebära att de med stor sannolikhet öppnar upp nästa år och det kommer bidra med turister till Vimmerby. Fram till dess så handlar det bara om att överleva.

På Big Wong har man också tappat kunder den senaste månaden.

– Det har minskat med 70 procent, berättar Xeaofing Hea.

Nu har restaurangen beslutat sig för att inte servera lunch under december månad. 

– När det gäller avhämtning är det som vanligt men att folk äter här har minskat, säger hon. 

Big Wong har beslutat sig för att stänga sin lunchbuffé under december då gästerna minskat.
Big Wong har beslutat sig för att stänga sin lunchbuffé under december då gästerna minskat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!