Klar: Kommunens plan för en skola på Hackel

En helt ny tillfartsväg och en avstängd järnvägskorsning. Kinda kommuns första förslag på en ny detaljplan, för att möjliggöra en grundskola på Hackel i Rimforsa, är nu klart.

Så här kan Rimforsas framtida grundskola komma att se ut. Maximalt fem våningar hög och med plats för 420 elever.

Så här kan Rimforsas framtida grundskola komma att se ut. Maximalt fem våningar hög och med plats för 420 elever.

Foto: Sonark Arkitektkontor AB

Rimforsa2020-11-28 10:17

Efter en så kallad lokaliseringsutredning, där framförallt tre olika platser jämförts, pekade kommunens samhällsbyggnadsförvaltning under 2019 ut fastigheten Hackel 9:5 som bäst lämpad för en framtida skola. Att genomföra byggnationen där, istället för på nuvarande plats eller på fotbollsplanen Åsundavallen, hade enligt utredningen fördelar. Bland annat sågs det som positivt att den befintliga skolverksamheten kan fortgå som vanligt utan att påverkas av byggnationen, att den nuvarande förskolan får utrymme att växa om grundskolan flyttar till Hackel och att mark frigörs för flerbostadshus i centrala Rimforsa. För snart ett år sedan gav kommunfullmäktige grönt ljus till att utreda placeringen.

– Jag tycker att rapporten ganska tydligt klargör hur förvaltningen har resonerat sig fram till den här platsen. Nu återstår det att se hur det praktiskt är lösbart och om det går att bedriva en skolverksamhet på ett ändamålsenligt sätt på platsen, konstaterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

undefined
Med en helt ny tillfartsväg ansluts den motordrivna trafiken norr om skolan medan cyklister och gående hänvisas till den befintliga Hackelvägen. Här är ett av skissförslagen för skolan.

Under tisdagen godkände en enig nämnd det första förslaget på en ny detaljplan. För att lösa trafiksituationen, som av både kommunen och allmänheten lyfts fram som placeringens stora problematik, har utredningar genomförts för att hitta möjliga lösningar. Vägarna, som i dag finns på och omkring området, klarar enligt kommunens detaljplaneförslag inte av en högre trafikbelastning. Därför föreslås en helt ny vägsträckning från Smedjeviksvägen (Hagströms), förbi nya Hackelhallen och vidare till båthamnen. Denna väg ska helt utformas för motordriven trafik medan Hackelvägen, som går längs områdets sydöstra sida, ägnas helt åt gångare och cyklister. 

Korsningen vid Ulrikavägen, med det nya övergångsstället, bedöms av trafikutredningen klara av den ökade trafikmängd som en ny skola innebär. Den obevakade järnvägskorsningen, ja den föreslås stängas av genom stängsling.

– Jag vill egentligen inte gå in och diskutera detaljerna kring planen i dagsläget men nämnden har bevisligen tyckt att det här förslaget och dess lösningar är något vi vill godkänna för samråd. Förvaltningen har gjort ett gediget arbete och vi får utifrån samrådet bedöma lämpligheten i planen, förklarar Österling.

undefined
Hur det blir med idrottshallen, om skolan ska använda nya Hackelhallen, är oklart. "Det är något vi måste titta på", konstaterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Samrådsperioden, där allmänheten har möjlighet att säga sitt om detaljplanen, pågår mellan den 30:e november och 15:e januari. Redan nu, innan samrådet, har kritiska röster höjts mot en skola på Hackelområdet.

– Självklart tar vi till oss av kritiken men däremot finns det för- och nackdelar med alla områden. Syftet med detaljplaneprocessen är ju att eventuella påpekanden ska beaktas, kommenterar Österling.

Om Hackel visar sig vara olämpligt för skola, vad gör ni då?

– Då får vi titta på andra alternativ, men i dag fokuserar vi på det här förslaget.

I en skrivelse till kommunstyrelsen påpekar politikern Claes Brandén (MP) att han tycker att allmänheten, under det detaljplanearbete som pågått, borde ha engagerats mer i frågan.

– Det är en svår bedömning för mig att göra. Vi är politiska företrädare som är valda av medborgarna för att hantera den här typen av frågor. Nu, under samrådet, ska alla kunna göra sina röster hörda, svarar Österling.

Samrådet är den första delen av detaljplaneprocessen. Målet är att detaljplanen ska antas under kvartal fyra nästa år och att skolan står klar till hösten två år senare.

undefined
Ett annat skissförslag ser ut så här. Järnvägsövergången som ligger söder om området planeras stängas av i samverkan med Trafikverket.
Järnvägsövergången intill bedöms vara en risk. Denna planeras stängas av i samverkan med Trafikverket.
Järnvägsövergången intill bedöms vara en risk. Denna planeras stängas av i samverkan med Trafikverket.
Detaljplaneförslaget

Kommunens ambition är att Rimforsa ska växa och med det blir antalet elever fler. Den nuvarande placeringen av grundskolan bedöms vara för liten för att möta framtida behov. Den nya skolan på Hackel ger plats åt 420 elever i årskurserna F-6. Här följer korta fakta ur detaljplaneförslaget:

- Hackeltomten är cirka 15 200 kvadratmeter stor. Maximalt 3 500 kan bebyggas.

- Befintliga byggnader ska rivas. Marken är sanerad.

- Skolan kan byggas i max fem våningar.

- Bullerplank monteras mot järnvägen.

Karta: Hackel 9:5, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!