Luciafirandet ändrar format – blir digitalt

Med ändrade förutsättningar har Aspelands pastorat fått tänka om gällande Luciafirandet.

"För alla oss musiker är det som att plocka bort OS. Det är det här vi laddar inför hela året", säger Sofia Holmquist, kantor i Mörluda-Tveta.

"För alla oss musiker är det som att plocka bort OS. Det är det här vi laddar inför hela året", säger Sofia Holmquist, kantor i Mörluda-Tveta.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mörlunda2020-11-25 20:00

– Det går ju inte att locka folk att samlas i grupper, så tyvärr har vi fått ställa in helt, säger Sofia Holmquist som är kantor i Mörlunda-Tveta. 

Pastoratet har tidigare upplevt ändrade förutsättningar. Ett år röstades två lucior fram. Ett annat år fick det bli luciakonsert, i brist på Luciakandidater. I år kommer pastoratet inte fira söndagsgudstjänster i kyrkorna under december, istället kommer förinspelade gudstjänster finnas tillgängliga på hemsidan mellan fredagar och måndagar. Så kommer det även bli under luciahelgen.

– Att vi behövt ställa in har aldrig hänt förut, säger Holmquist, och berättar att luciafirandet brukar leda till nästintill fullsatta kyrkor, ett vanligt år. 

– Men i år är inget vanligt år, konstaterar hon.

Församlingsbladet som kom från Aspelands Pastorat i november skrevs i oktober, innan åtta-personers-regeln tillkom. Då hade ett kringresande luciafirande planerats, där kören skulle ha sjungit på olika platser i Tveta och Mörlunda.

– Jag var så nöjd med upplägget, och tyckte att det här kommer att bli bra. Men nu är det ändrade förutsättningar, det går ju inte att hålla koll på hur många som kommer utomhus – eller bestämma vem vi ska avvisa – så nu blir det webbsänt istället.

En del av de digitala gudstjänsterna kommer livesändas, både på pastoratets hemsida och på vår hemsida. Vissa kommer direktsändas, bland annat gudstjänsten från Målilla kyrka på luciadagen. 

– Då blir det en trio eller en kvartett som kommer att stå för sången, säger Holmquist.

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!