Nytt begravningsombud ska tillsättas i Hultsfred

Innan den 18 december ska intresseanmälningar och förslag på lämpligt begravningsombud ha inkommit till länsstyrelsen, som tillsätter uppdraget.

Ett begravningsombud ska tillvarata personers intressen genom att bland annat undersöka önskemål och informera om verksamheten till de som inte tillhör Svenska kyrkan.

Ett begravningsombud ska tillvarata personers intressen genom att bland annat undersöka önskemål och informera om verksamheten till de som inte tillhör Svenska kyrkan.

Foto: Petra Älvstrand

Hultsfred2020-11-28 20:00

När en församling är huvudman för begravningsverksamheten ska länsstyrelsen förordna ett eller flera begravningsombud. Till begravningsombudets uppgifter hör bland annat att granska hur församlingen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan, och att begravningsavgiften används till just begravningsverksamhet och inte övrig verksamhet. 

– En uppgift är att ombudet ska införskaffa kännedom om hur begravningsverksamheten är utformad och utförs för de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan och om deras önskemål, säger Johanna Gullqvist som är förvaltningshandläggare på länsstyrelsen. 

En församling i Svenska kyrkan är skyldig att anordna och hålla allmänna begravningsplatser för de som är folkbokförda inom församlingens förvaltningsområde, oavsett personernas trostillhörighet. 

Församlingen ska dessutom kunna erbjuda särskilda gravplatser för de som inte tillhör något kristet trossamfund. En särskild gravplats är en gravplats vars läge och utformning är motiverad utifrån livsåskådning, religion eller begravningsseder.

– Ombudet har också en granskande funktion, genom att bland annat kontrollera att församlingen särredovisar intäkter och kostnader för begravningsverksamheten och att det sker samråd med andra trossamfund vid anläggning och väsentliga ändringar av allmänna begravningsplatser, förklarar Johanna Gullqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!