Nytt besked: Nu kan fler testas för covid-19

Region Östergötland meddelade på torsdagen att alla som är över 65 år och har symtom nu kan låta testa sig för covid-19.

Alla som är över 65 år och har symtom kan nu låta testa sig för covid-19.

Alla som är över 65 år och har symtom kan nu låta testa sig för covid-19.

Foto: Fredrik Quist/TT

Östergötland2020-11-26 12:04

Förra veckan återupptogs provtagningen för personer som är över 70 år och nu har alltså den åldersgränsen sänkts till 65 år. Fortfarande gäller att den som bokar tid ska ha haft symtom på covid-19 i mer än 48 timmar.

Personer inom den aktuella åldersgruppen bokar själva tid för provtagning genom att logga in på 1177.se. En åldersbegränsning i e-tjänsten ska säkerställa att endast de som är födda år 1955 och tidigare kan beställa provtagning för covid-19.

– Det här är ett steg i rätt riktning och vi arbetar vidare för att kunna fortsätta utöka provtagningen för allmänheten successivt, säger Rickard Lundin, som är representant för den regionala sjukvårdsledningen i Region Östergötland, i ett pressmeddelande. 

Regionen har sedan tidigare givit personer som jobbar inom samhällsviktiga verksamheter möjlighet till provtagning. Nu ska Länsstyrelsen i Östergötland stödja Region Östergötland med bedömningar av vilka verksamheter och funktioner som är att betrakta som samhällsviktiga.

Den som ansvarar för en samhällsviktig verksamhet, som på kort tid kan leda till en allvarlig kris i samhället om den inte fungerar, ska kontakta länsstyrelsen. Om verksamheten bedöms som samhällsviktig kommer regionen att ta kontakt för vidare bedömning och instruktioner för provtagning.

– Ofta handlar det om att provta ett begränsat antal personer för att säkerställa att en samhällsviktig funktion inte behöver stänga, säger Rickard Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!