Regeringsbeslutet: Så fort får du köra

Regeringen går helt och hållet på Trafikverkets linje när det gäller hastighetssänkningen på riksväg 23/34 för ett par år sedan.

Avslag på överklagandet. "Vi har blivit överkörda" säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Nu får vi ha det så här tills nya vägen blir klar.

Avslag på överklagandet. "Vi har blivit överkörda" säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Nu får vi ha det så här tills nya vägen blir klar.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-26 15:40

– Regeringen kör över oss totalt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som nu fått svar från regeringen, undertecknat av Tomas Eneroth och Maria Gehlin.

Hultsfreds kommun var inte ensam om att överklaga trafikverkets beslut om att sänka hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen på riksvägen. Även Region Kalmar Län överklagade, liksom också en privatperson.

Men inget av överklagandena fick något gehör hos regeringen. 

Hultsfreds kommun krävde att Trafikverkets beslut skulle upphävas, eftersom riksvägen är en viktig pendlarväg i området och den håller 90-standard. Kommunen anser också att trafikverket inte kunnat visa att vägen skulle vara speciellt olycksdrabbad.

Vidare pekar kommunen på, i sitt överklagande, att man i underlaget saknar samhällsekonomiska beräkningar och utredningar om andra lösningar för trafiksäkerheten.

Även Region Kalmar framför liknande skäl i sin överklagan, och lägger till att man borde titta på möjligheten till varierande hastighetbegränsningar som kan ändras utifrån trafiksituationen.

Med det här avslaget har frågan så att säga nått vägs ände.

– Ja nu är det stopp, säger Rosander, nu kommer vi inte längre. Vi får ha det så här så länge. 

Han ser i stället fram mot att ombyggnaden mellan Hultsfred och Målilla ska bli klar. Arbetet är redan i gång, och när det är gjort ska hastigheten i stället höjas till 100 kilometer i timmen. 

– I väntan på det får vi leva med ryckigheten i trafiken och inbromsningar vid fartkamerorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!