Röster om skolan: "Det känns inte så genomtänkt"

Från och med måndag kan allmänheten säga sitt om planerna på en ny grundskola vid Hackelområdet i Rimforsa. Redan nu, innan själva samrådet, har kritiska röster höjts.

Redan innan samrådstiden, som inleds den 30:e november, har flera personer kontaktat kommunen med synpunkter och åsikter om Hackelskolan.

Redan innan samrådstiden, som inleds den 30:e november, har flera personer kontaktat kommunen med synpunkter och åsikter om Hackelskolan.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2020-11-28 10:00

Under året som gått, då samhällsbyggnadsförvaltningen arbetat fram ett detaljplaneförslag, är det många som har ifrågasatt placeringen - bland annat Rimforsabon Roy Lindhout. Genom en skrivelse till kommunstyrelsen (ks) konstaterar han att det finns flera frågetecken kring Hackelområdet. Han oroas över trafiksituationen, järnvägsövergången och skolverksamhetens inverkan på den nya Hackelhallen. Han önskar tydlighet och trots det samråd som nu väntar tycker han att informationen från kommunens sida har varit knapphändig.

undefined
Busschauffören och Rimforsabon Roy Lindhout har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen. Han anser att informationen från kommunen, under arbetet med detaljplanen, har varit knapphändig.

– Som jag ser det kom förslaget om Hackel som en överraskning. Jag kommer att lämna mina synpunkter under samrådstiden men det jag är rädd för är att processen redan har kommit så långt så att det blir svårt för kommunen att bromsa in och tänka om, förklarar Lindhout och fortsätter:

– Om kommunen lyckas hitta bra lösningar, som alla kan finna sig i, kan Hackel fungera bra men det är mycket som är osäkert. Hur blir det med idrottshallen? Ska det byggas en ny eller vilken av de som finns ska användas?

undefined
Politikern Claes Brandén (MP) har under året, genom en motion, engagerat sig i frågan. Enligt honom finns det "ett kompakt motstånd" mot en skola på Hackel.

I somras la Rimforsapolitikern Claes Brandén (MP) en motion i fullmäktige där han föreslog att skolans placering skulle utredas ytterligare. Kommunens svar blev att den lokaliseringsutredning som samhällsbyggnadsförvaltningen genomförde under 2019 ger tillräckligt med svar.

– När man skriver en motion är det sällan man får reaktioner från allmänheten men den här gången har både pedagoger och grannar till skolan hört av sig, förklarar Brandén och fortsätter:

– Det handlar också om hur vi i kommunen betraktar våra barn. Är det såna som vi vill ha vid sidan av samhället eller vill vi ha dem ibland oss. Vid Hackelområdet, i jämfört med befintlig plats, anser jag att barnen blir ganska isolerade.

undefined
Rimforsabon Tommy Gustafsson tror att Hackelområdet skulle vara mer attraktivt för bostäder än Åsundavallen.

Tommy Gustafsson är förälder och engagerad i Rimforsas föreningsliv. Även han har skrivit till ks.

– Först och främst vill jag säga att det är positivt att kommunen fräschar upp skolan, det behövs, men placeringen på Hackel känns inte så genomtänkt. Det kommer att vara svårt att ta sig dit och det ökar behovet av att eleverna cyklar eller bli skjutsade till skolan, resonerar han och avslutar:

– Jag tycker det är synd om man lämnar det skolområde som finns i dag och stirrar sig blind på att det ska bli bostäder på Åsundavallen. Det ska bli intressant med samråd och jag hoppas de lyssnar på synpunkterna.

Karta: Hackel 9:5, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!