Ungdomssatsning blir multimedial julkalender

Det bjuds på poddar, youtube-klipp, musik och dans i ydreungdomarnas nya julkalender.

”Snacketmedoss” är ungdomarnas första podd.

”Snacketmedoss” är ungdomarnas första podd.

Foto: Lottie Rääf

Ydre2020-11-29 14:15

Ungdomar i Ydre har fått chansen att prova på flera olika aktiviteter via Ydres unga kulturnätverk. Ett av projekten i nätverket är att skapa en julkalender.

– Ungdomar i 13- till 25-års ålder har fått skicka in förslag som de skulle vilja framföra i någon av julkalenderns luckor.

Julkalendern kommer läggas ut på Ydre kommuns hemsida och Youtube-kanal. 

– Vi hjälper dem sen att förverkliga sina förslag, säger Lottie Rääf Avasso, ungdomscoach.

En av luckorna kommer innehålla podden "Snackamedoss" som spelades in i veckan. En podd där fyra tjejer i 12- till 15 - års åldern pratar om olika ämnen som berör och engagerar.

– Vi har valt att bland annat prata om mobbning, medias påverkan på unga, rasism och skolpress, säger Magda Abdulkader Hassan som är med och leder podden.

De fyra tjejerna sitter i två beigea fåtöljer och en soffa, mikrofonerna är placerade nära deras munnar när de spelar in podden som kommer släppas i tre avsnitt. 

Har det varit nervöst att spela in?

– Nej, det har till och med gått bättre än vi trodde, säger Choukri Youssouf Mohamed.

– Vi tycker alla om att prata i vanliga fall så det har varit lätt, skrattar hon högt.

undefined
Choukri Youssouf Mohamed, Sigrid Nordin, Samaya Said Abdulkader och Magda Abdulkader Hassan sitter tillsammans med musikern Martin Öhman och bestämmer hur deras jingel till podden ska låta.

Ungdomarna är kompisar sedan tidigare och har tillsammans skrivit ett manus. De förklarar att podden blandar skratt och allvar på ett fint sätt. 

– Vi har delat upp så alla har olika frågor att ställa, som vi sedan diskuterar i gruppen, säger Magda.

– Det kom rätt naturligt när vi väl började spela in, det är ämnen som vi alla tycker är viktiga.

En annan lucka kommer bjuda på musik från olika band som fått hjälp under tre timmar i en inspelningsstudio. De har även deltagit i en workshop där en proffsfotograf hjälpt till att ta bra bilder. De har även haft en "preppkompis" att kunna diskutera olika ämnen med kring musik.

– Några band spelade in eget material, andra gjorde covers. Musikern Martin Öhman har hjälpt ungdomarna att få till sina låtar på bästa sätt, säger Lottie.

undefined
Lottie Rääf Avasoo tillsammans med hälften av poddgruppen i "Snacketmedoss" Coukri Youssouf och Magda Abdulkader Hassan.

Både podden och studiomusiken har varit ett projekt som möjliggjorts via finansiering från Leader Sommenbygd Vätterstrand. Ringarna på vattnet av det blev uppstarten av Ydres unga kulturnätverk.

– Framförallt julkalendern engagerar ju väldigt många ungdomar i Ydre, som med stöd och hjälp kan få utveckla sina ideer i kulturvärlden, säger Lottie.

– Utöver podd och musik kommer julkalendern bjuda på dans, teater, Youtube-spex, diktläsning och foto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om