Alm om Europa-avancemanget: "En dröm"

Det är fem år sedan Elfsborg senaste spelade i Europa League. Nu får Boråslaget en ny chans att mäta krafterna utomlands då man under söndagen säkrade en av Europaplatserna. –Det är extremt stort och såklart en dröm som slår in. Att dessutom få göra det med de här grabbarna är helt otroligt, säger Rasmus Alm, efter 1–1 borta mot Sirius.

Elfsborgs Rasmus Alm gjorde Elfsborgs mål i matchen mot Sirius.

Elfsborgs Rasmus Alm gjorde Elfsborgs mål i matchen mot Sirius.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2020-11-29 21:00

Det var Alm som i 54:e minuten nickade in Elfsborgs enda mål i näst sista omgången på ett minst sagt kylslaget Studenternas IP och därmed såg till att en barndomsdröm gick i uppfyllelse.

– Det här är sjukt kul. Man har sett båda sidorna av fotbollslivet om man säger så, konstaterar Rasmus Alm till TT.

För 25-åringen hade inte ens blivit fotbollsspelare på heltid när Elfsborg spelade sig genom tre kvalifikationsrundor av Europa League 2015.

– Nej, oj, då jobbade jag på ett tryckeri mellan 06 och 14 varje dag. Sedan gick jag och tränade på eftermiddagen med Landskrona i division ett södra. Det är lite andra förutsättningar i dag om man säger så.

"Har alltid trott på mig själv"

TT: Såg du redan då framför dig att om fem-sex år så…?

– Nej men jag har alltid trott på mig själv. Sedan är det klart att under de första åren som senior, då jag inte fick spela från start ens, då såg vägen lång ut. Men när jag sedan fick chansen så gick det ganska fort, säger Rasmus Alm.

Vägen från Landskrona till Europaspel med Elfsborg har gått via sju allsvenska matcher med Brommapojkarna 2018 och en säsong med Degerfors i Superettan 2019 innan Alm skrev på för Elfsborg den 25 juli 2019.

Alm gjorde två mål på sina nio allsvenska matcher förra året men har i år stått för ett fint genombrott med nio mål på 29 spelade matcher och inte minst genom att vara ett ständigt orosmoment i anfallszonen.

– Det är mer Jimmy (Thelin, Elfsborgstränaren) som har tryckt på att jag ska ligga närmare målet. Det är där han vill ha mig. Innan har jag kanske varit mer en som vill göra det där fina, dribbla och så. Nu är det mer hårt jobb och försöka komma i så många lägen som möjligt som gäller.

Siktar på ett silver

Elfsborg ligger inför sista omgången tvåa i tabellen med två poäng ner till jagande Häcken och kan nu för första gången sedan man blev svenska mästare 2012 summera säsongen med en topp tre-placering:

– Och det silvret ska vi ha! Det känns oroligt viktig. Man vill ju komma så högt som möjligt och vi är inte nöjda än. Vi har en match kvar och ska ta det, slår Rasmus Alm fast.

TT: Vad gjorde du 2012 förresten?

– Jag tror jag pluggade och var skadad i vårt ungdomslag i Landskrona. Det var mest rehab den säsongen. Det var inte så roligt.

TT: Vad är det, anser du, som gör att Elfsborg har lyckats så bra i år?

– Att vi har en fin grund där vi vet vad vi ska göra och när alla gör det de ska så är vi hur bra som helst.

Fakta: Elfsborgs tabellplaceringar sedan 2012

2012: Etta

2013: Sexa

2014: Fyra

2015: Fyra

2016: Femma

2017: Åtta

2018: Tolva

2019: Åtta

2020: Står inför sista omgången på en andraplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!