Andersson på pallen – men syndabock i krasch

En svensk masskrasch förstörde jaktstarten för Linn Svahn och Maja Dahlqvist. Bäst klarade sig Ebba Andersson som återigen fick kliva upp på pallen. Efteråt utmålades hon som ansvarig för kraschen. –Man ställer sig inte utanför spåret, säger Dahlqvist.

Frida Karlsson och Therese Johaug. Arkivbild.

Frida Karlsson och Therese Johaug. Arkivbild.

Foto: Emmi Korhonen

Sport2020-11-29 12:20

Det gick inte att göra något åt överlägsna Therese Johaug, som gick ut med 16 sekunders ledning i jaktstarten. I mål var det närmare 50 sekunder ner till de övriga i loppet som avslutade längdåkningens världscuppremiär i Ruka.

Men där bakom blev det återigen en blågul pallplats.

Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist var alla med och gjorde upp om två pallplatser bakom norskan.

När de gick ut på sista varvet hade de även den ryska duon Natailja Neprajeva och Tatiana Sorina med sig.

Men med bara några kilometer kvar till mål föll flera åkare bort efter en krasch i skogen – som tv-kamerorna missade.

I stället för en spurtuppgörelse kom Svahn och Dahlqvist in som sjua respektive åtta.

Pekas ut

Ebba Andersson och Frida Karlsson klarade sig bäst och spurtade med Sorina. Det slutade med rysk andraplats och Andersson som trea. Karlsson gick i mål som fyra, precis efter Andersson.

– Så som jag upplevde det var ingen sugen på att gå först utför, så ryskan gjorde det. Jag lade mig som nummer två och tror en av svenskorna skjutsade på mig.

– Jag håller nästan på att ramla så jag kliver ur spår för att inte åka på ryskan. Kort därefter hör jag skrik efter mig och inser då att någon har kraschat, säger Andersson i SVT.

Efter loppet pekades just Andersson ut som orsaken till olyckan i skogen.

– Vi visste att man inte ville ligga först i sista utförsbacken, och det är ryskan som gör det. Vi svenskor ligger tvåa, trea och fyra och vet att det går fort utför. Men man ställer sig inte utanför spåret. Det är därför vi faller. Jag tror att om vi åkt om banan hade hon (Ebba) inte gjort om det. Det är ju inget med flit, men det blev inget gott slut, säger Maja Dahlqvist.

Dahlqvist, som var på väg mot ytterligare en pallplats efter sprintsuccén i fredags, var besviken.

– Det blev ett väldigt tråkigt slut på helgen. Det kändes mycket bättre. Jag blir så jävla besviken. Det är första gången jag är med och kör om det på ett distanslopp.

"Tråkig bana"

Efter målgång fångade kameran Linn Svahn när hon lämnade arenan i ilska. När hon samlat sig var 20-åringen inne på samma linje som Dahlqvist.

– Jag ska vara ärlig och säga att det var Ebba. Jag puttade på staven bakom, sedan gick hon ut och fällde mina skidor. Jag hade inte så mycket annat att göra än att lägga mig. Eller ja, jag gick ju ner i spagat så det är ett under att min ljumske fortfarande fungerar, säger hon till Aftonbladet.

Frida Karlsson, som missade pallen med minsta marginal, stod på benen men tog ut sin ilska på banans utformning.

– Det var så himla tråkig bana att jag håller på att dö. Man kan inte göra någonting. Det tas i kapp utför direkt även om man är starkare uppför. Det är för korta uppförsbackar.

– Ingen vill ligga först utför... Det var inte kul i dag. Jag är jättebesviken. Jag fick inte ut någonting av det jag hade i kroppen i dag, rasar hon i SVT.

Fakta: Slutställning efter jaktstarten

1. Therese Johaug, Norge

2. Tatiana Sorina, Ryssland, +47 sekunder.

3. Ebba Andersson, Sverige, +48.

4. Frida Karlsson, Sverige, +50.

5. Rosie Brennan, USA, + 52.

-------------------------------------------

7. Linn Svahn, Sverige, + 1.07.

8. Maja Dahlqvist, Sverige, + 1.08.

11. Emma Ribom, Sverige, +1.20.

12. Jonna Sundling, Sverige, 1.22.

17. Anna Dyvik, Sverige, +2.15.

25. Moa Lundgren, Sverige, +2.32.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!