Blohm på rätt väg i skönt EM-genrep

Sverige tog en skön seger i genrepet inför handbolls-EM i Danmark. Det blev 31–25 i det andra mötet med Ungern. Mittsexan Linn Blohm, som nyss haft covid-19, gjorde tre mål och såg stark ut i anfallsspelet.

Linn Blohm jublar efter ett av sina mål när Sverige slog Ungern i genrepet inför EM i Danmark, som startar på torsdag.

Handboll2020-11-29 17:05

Efter lördagens förlust med uddamålet ville Sverige väldigt gärna vinna söndagens match.

– Nu får vi lite självförtroende inför mästerskapet, säger Linn Blohm.

Hon har nyss varit sjuk i covid-19 under tio dagar, och gjorde sin första träning efter det när landslaget samlades i Trollhättan i tisdags.

– Då trodde jag inte att jag skulle kunna spela så här mycket under helgen, säger Linn Blohm.

Hon har ändå spelat med tidsbegränsning mot Ungern, högst tio minuter per halvlek i lördags och högst 15 minuter per halvlek på söndagen.

– Jag kan fortfarande märka att jag blir väldigt lätt andfådd. Men det blir bättre och bättre, tycker Linn Blohm.

Bra försvarsspel

Sverige började bra denna gång, med 6–2 efter åtta minuter och 9–5 i mitten av första halvlek. Men Ungern höjde sin nivå, och i paus var Sveriges ledning bara 12–11.

Lagkaptenen Carin Strömberg gjorde tre mål i första halvlek, trots att hon mest spelade försvar.

– Vi kom med bra fart i den här matchen, och visade lite kraft i kontringsspelet. Det var bra försvarsspel i stora perioder, säger Strömberg.

– Vi var bra framme på deras skyttar, och hade bra intensitet. Det har vi jobbat med på träningarna, så det var kul att det visade sig i en match också, tycker Carin Strömberg.

Sverige var hetast från start även i andra halvlek och ryckte till 17–12. Ungern knappade in lite, men sedan drog Sverige ifrån.

Vänstersexan Elin Hansson från Skuru var en av Sveriges bästa målskyttar med fyra fullträffar. Hon kallades in sent i EM-truppen när högernian Hanna Blomstrand skrevs ut på grund av skada – trots att de två inte alls spelar på samma position.

Två ska bort

Hansson konkurrerar med Emma Rask, som var ensam på vänsterkanten när truppen först presenterades. Olivia Mellegård är skadad och Marie Wall har nyss fått barn.

Elin Hansson beskriver sig själv som en fysisk spelare.

– Jag gillar att spela försvar med mycket kroppskontakt och vinnarskalle. Framåt är jag bäst på kontring. Det är i läget på kanten jag måste utvecklas mycket mer, säger Elin Hansson.

Efter helgens landskamper ska förbundskapten Tomas Axnér banta sin trupp. 19 spelare har varit med på lägret och landskamperna i Trollhättan. Bara 17 får åka med till mästerskapet i Danmark.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.