Dubbelt svenskt på pallen: "Overkligt"

De svenska skidskytteherrarna hade en tung säsong i fjol. Det är andra tider nu. Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma fixade sensationellt dubbelt svenskt på pallen i sprinten i Kontiolax, där de blev tvåa och trea – trots varsin bom. –Det är lite overkligt, säger Samuelsson till TT.

Sebastian Samuelsson går mot ett nytt bra resultat i herrarnas sprint i Kontiolax.

Sebastian Samuelsson går mot ett nytt bra resultat i herrarnas sprint i Kontiolax.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-11-29 11:15

De svenska skidskyttedamerna fixade stor svensk succé redan under lördagens premiär med tre åkare på topp 5 – trots att ingen av dem var stjärnan Hanna Öberg.

Men herrarnas succé i söndagens sprint var ännu mer skrällartad. Sebastian Samuelsson slutade tvåa – tre sekunder före Martin Ponsiluoma på tredje plats.

Längs med spåret sprang en redan hes huvudtränare i Johannes Lukas och manade på svenskarna tills rösten sprack.

– Jag skrek sönder mig redan i går. Jag dricker aldrig te, men i går drack jag tre koppar, säger Lukas till TT och beskriver planen de hade inför sprintloppet:

– Jag sade till dem i går att det finns inget att vänta på, jag vill att vi kör full gas från första sekunden. Då kan man åka in en bom.

Åkarna tog honom på orden.

Sebastian Samuelsson visade redan under lördagen, när han blev sexa i distansloppet, att han hade något bra på gång. Redan där slog han sin toppnotering från i fjol där han var tia som bäst individuellt, på distansloppet under VM.

"Galet"

I söndagens sprint gick det ännu bättre. Samuelsson missade visserligen sista skottet i det liggande skyttet – men med snabb åkning för andra dagen i rad räckte det hela vägen till pallen.

Svensken, som efter sitt OS-silver 2018 bara varit på pallen en gång i världscupen (en tredjeplats i en sprint 2019) var endast slagen av den norske suveränen Johannes Thingnes Bø, som sköt fullt.

– Det känns fantastiskt kul att få upprepa bedriften från i går. Det är lite skillnad på att åka 10 och 20 kilometer och det kan slå lite olika. Men två gånger... då har man visat att nivån är bra, säger Samuelsson till TT.

Han slog bland annat franska stjärnan Quentin Fillon Maillet, som sköt fullt men som ändå bara nådde en sjätteplats.

– Det känns lite overkligt, verkligen. Det är åktider som jag inte var i närheten av förra året, eller någon gång. Att vara på pallen med en bom, det är galet.

Tro på det

Och han var som sagt inte ensam om det. På pallen fick han sällskap av Martin Ponsiluoma, som också han sköt en bom och åkte snabbt, vilket räckte till karriärens andra pallplats.

– Det betyder hur mycket som helst. Framför allt så här tidigt på säsongen, det ger mycket självförtroende, säger Ponsiluoma.

– Jag vet inte när vi hade två herrar på pallen senast. Fantastiskt kul, säger Samuelsson.

TT: Också skönt att du höll Ponsiluoma bakom dig?

– Ja men det är klart att den fajten också är viktigt. Men är det någon jag skulle få stryk av hade det det väl fått vara Martin.

Johannes Lukas förklarar framgången med att hela laget – vallateam, tränare och och åkare – steppat upp inför säsongen.

– En enorm laginsats, vi är på bra väg. Att det skulle räcka till dubbla pallplatser, det är helt sjukt, säger han.

– Förra året var inte som vi hoppades på (på herrsidan), men vi har ändrat saker, gjort saker bättre. Men man måste också ha tro på det man gör, och inte ändra på allting, och det har vi haft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om