Efter nya succén: "Brukar vara så när jag är i slag"

Linn Svahn hade inga problem med att måla upp sig själv som förhandsfavorit – och hon gjorde ingen besviken. 20-åringen vann världscuppremiären i suverän stil och där bakom fullbordade Maja Dahlqvist och Jonna Sundling den svenska trippeln. –Det är så himla skönt att komma först över mållinjen, säger hon.

Linn Svahn och Jonna Sundling. Arkivbild.

Linn Svahn och Jonna Sundling. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud

Sport2020-11-27 14:00

Linn Svahn gick ut och tog på sig favoritskapet inför säsongens första sprint. Hon hade inga problem med att leva upp till de högt ställda förväntningarna.

Efter att ha blivit trea i kvalet vann hon både kvart- och semi utan att förta sig. När det sen vankades final stod hon inför en blågul utmaning.

I finalen var fyra av sex åkare från Sverige: Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Emma Ribom, som var i final för första gången i sin karriär.

Trippelt svenskt

Det blev en helnordisk uppgörelse mot Lotta Udnes Weng och Ane Stenseth från Norge. Norskorna stod dock helt utan chans.

Bäst av alla var Svahn som tog sin fjärde världscupseger i karriären. Där bakom blev det även svenskt på andra- och tredjeplats i form av Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Det blev med andra ord en riktig blågul sprintuppvisning i världscuppremiären i Ruka.

– Det är så himla kul att få till en trippel och att vi svenskor åker så himla bra. Vi har ett starkt förbund med många bra spelare i det här och vi är ett team tillsammans. Alla har gjort sitt tillsammans, säger Svahn efter segern.

"Inte blivit sämre"

TT: Du hade bestämt dig för att vinna i dag, du var överlägsen i både kvart- och semi?

– Det brukar vara så när jag är i slag. Jag kände att jag hade lite Falun-vibbar, där det gick bra, i dag. Det var skönt att få ut det i spåret och visa att jag har inte blivit sämre under sommaren.

TT: Hade ni svenskor någon taktik mot norskorna i finalen?

– Där är det var för sig. Det gäller inte att vara för bekväm och tänka att nu blir det i alla fall någon svenska på pallen. Det var bara så himla skönt att komma först över mållinjen.

Efter en dag av minitouren leder nu Svahn inför lördagens distanslopp över 10 kilometer klassiskt. Hon lär dock inte ha något med toursegern att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om