Hamilton vann i Bahrain efter våldsam krasch

Formel 1-loppet i Bahrain inleddes med en otäck krasch. Dramatiska tv-bilder visade hur Romain Grosjean mirakulöst tog sig ur sin brinnande bil. Lewis Hamilton kunde till sist ta hem GP-tävlingen före Max Verstappen och Alex Albion.

Haas-föraren Romain Grosjean kraschade otäckt i starten av Bahrains GP. Arkivbild.

Haas-föraren Romain Grosjean kraschade otäckt i starten av Bahrains GP. Arkivbild.

Foto: Ozan Kose/AP/TT

Sport2020-11-29 15:35

På det inledande varvet blev det trångt i en kurva, och den franska föraren Romain Grosjean kom snett. Hans bil for i väg in i skyddsräcket, och en otäck explosion inträffade då bränsletanken fattade eld.

Tv-bilderna visade hur Grosjeans bil delades på mitten.

– Vi har inte sett så mycket eld på mer än tio år. Romain tog sig ur bilen själv, vilket är helt otroligt efter den olyckan, sade föraren av läkarbilen Alan van der Merwe i Viaplays sändning.

Fick brännskador

Fransmannen tog sig för egen maskin undan lågorna. Han kunde ta sig ifrån olycksplatsen på benen och fördes in i en läkarbil.

– Vi hade tur, det var så mycket tur. Jag såg en bil brinna, och såg på min GPS att det var Romain. Om han hade varit medvetslös hade han inte kommit ut. Jag har aldrig sett något liknande, sade Grosjeans stallchef Günther Steiner i Haas i Viaplay.

Grosjean fick mindre brännskador på händerna och ena vaden. Brittiska Sky Sports rapporterar att han även fått skador på revbenen, vilket lär innebära att fransmannen missar säsongens två återstående lopp.

95:e tävlingssegern

Sjukvårdspersonal var som brukligt med längst bak i fältet och var snabbt på plats för att hjälpa Grosjean.

På återstartens första varv inträffade ännu en krasch. Kanadensaren Lance Stroll kom fel i en kurva och bilen landade på taket. Stroll var oskadd, men fick avbryta loppet.

Sergio Perez hade god chans att ta en pallplats i Bahrain, men tvingades även han avbryta efter att hans bil börjat brinna på det näst sista varvet.

Lewis Hamilton kunde till slut vinna loppet och ta sin 95:e tävlingsseger. Britten, som engagerat sig i säkerheten för Formel 1-förare, var tagen efter målgången.

– Det var chockerande bilder. När jag sätter mig i bilen vet jag att jag tar en risk. Det är hemskt, jag är så glad att halon (cockpitskyddet) fungerade. Det hade kunnat gå så mycket värre. Det här är en påminnelse till folk att det är en farlig sport.

Fakta: Romain Grosjean

Ålder: 34 år

Nationalitet: Född i Schweiz, men tävlar under fransk flagg

Stall: Haas sedan 2016. Tidigare Renault.

Bästa placering: Två andraplatser, totalt tio pallplaceringar

Aktiv: Sedan 2021. Totalt 180 F1-lopp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om