Linköping sjabblade – men tog två nya poäng

Linköping fick med sig två poäng från bortamötet med HV71. Det borde ha varit tre. LHC tappade ledningen i slutminuten efter att ha bränt ett kanonläge att avgöra i tom kasse.

Markus Ljungh satte Linköpings sista straff.

Markus Ljungh satte Linköpings sista straff.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sport2020-11-26 21:55

Linköping har haft en tung höst i SHL. För en månad sedan tvingades man pausa verksamheten på grund av utbredd coronasmitta i truppen och laget parkerade länge på jumboplatsen i tabellen.

Nu är läget lite muntrare för östgötarna, som hade två raka bortasegrar inför mötet med HV71 i Jönköping. Där borde Linköping ha snott åt sig ännu en trepoängare – men så blev det inte.

Linköping hade ett rejält grepp när Jarno Kärki satte 2–0 en bit i mittperioden. Men Lias Andersson reducerade för HV, som till slut tog ut målvakten i kvitteringsjakten. Då sjabblade Patrik Lundh bort ett alldeles ypperligt läge att punktera matchen i tom kasse och lite senare missade Andrew Gordon det övergivna målet. I stället kvitterade hemmalaget – med bara 57 sekunder kvar – genom 18-årige Oskar Olausson.

Ljungh punkterade

Kvällen slutade i alla fall i dur för Linköping, som vann med 3–2 efter att Kärki och Markus Ljungh båda gjort mål i straffläggningen.

– Allt hände i det där bytet, säger Ljungh till C More om avslutningen som snuvade LHC på trepoängaren.

– Men till slut så vinner vi matchen, vilket är skönt.

Linköping fick ett långt uppehåll med uppskjutna matcher på grund av coronautbrottet som sedan följdes av en paus för Tre Kronors spel i Karjalaturneringen.

– Vi fick ett brejk som vi försökte göra någonting bra av, säger Ljungh till C More.

– Det var väldigt tufft, men vi kom ihop som grupp. Vi har fått med oss lite vinster som ger självförtroende till laget och att vinna borta mot HV är såklart skönt.

Målskytt i familjefajt

Malmö har övertagit sistaplatsen från Linköping och laget åkte på säsongens elfte förlust borta mot Växjö. Den som inledde målskyttet i smålänningarnas 3–0-seger var Marcus Sylvegård, fostrad i just Malmö där pappa Patrik är vd/sportchef och storebror Emil fortfarande spelar.

Snacka om att släkten var värst för skåningarna.

Ilari Melart och Tim Erixon gjorde övriga mål för Växjö, där Viktor Fasth motade hela 31 puckar för att hålla nollan.

Coronasmitta hade skjutit upp flera matcher och därför var det bara i Småland som det spelades SHL-hockey den här torsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!