Norsk skräll i premiären – Samuelsson sexa

En ny skidskyttestjärna presenterade sig direkt i premiären i finländska Kontiolax. Den norska doldisen Sturla Holm Lægreid, 23, var iskall när han sköt fullt och tog hem segern i distansloppet före landsmannen Johannes Thingnes Bø. Där bakom stod Sebastian Samuelsson för ett starkt formbesked med en sjätteplats. –Fantastiskt kul, det var en överraskning, säger svensken till TT.

Johannes Thingnes Bø fick se sig besegrad av en för skidskyttepubliken okänd landsman.

Johannes Thingnes Bø fick se sig besegrad av en för skidskyttepubliken okänd landsman.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-11-28 12:20

Utan den pensionerade franska stjärnan Martin Fourcade var den stora frågan inför den här säsongen vem som ska ta upp kampen med norske suveränen Johannes Thingnes Bø.

Någon annan av de välkända norrmännen? Eller någon av Fourcades tronföljare i det franska laget?

Det blev en norrman. Men en riktig doldis. Sturla Holm Lægreid debuterade i världscupen så sent som i mars i fjol och i sin femte tävling skrällde han rejält.

23-åringen var iskall på vallen och när han sköt för en trolig seger i sista stående visade han inga som helst nerver. Fjärde nollan kom av bara farten och Sturla Holm Lægreid gick ut 36 sekunder före Bø som hade bommat ett skott.

Avståndet minskade på sista varvet, men den unge norrmannen klarade segern med 19,6 sekunders marginal till Bø.

– Jag pratade med honom snabbt nu och det är hans femte världscupstart så det är väldigt bra gjort, säger Sebastian Samuelsson.

– Jag har tävlat mot honom på junior-VM och jag vet att han är otrolig på att skjuta. Med fyra nollor ska man ha en bra placering i dag.

"En överraskning"

Samuelsson imponerade bland svenskarna. Han öppnade starkt i spåret och med två bom (1-1-0-0) räckte det till en sjätteplats.

– Jag är jättenöjd såklart, fantastiskt kul. Jätteskönt, nu kan man släppa ner axlarna lite, säger han.

Efter den starka öppningen var Samuelsson snabbast av alla på spurtvarvet och totalt hade han tredje bästa åktid.

TT: Trodde du att du hade den åkkapaciteten nu direkt?

– Nej, det trodde jag absolut inte. Det var helt klart över förväntan, jag har egentligen känt mig lite halvseg. Det var en överraskning.

Bra svenska åktider

En annan svensk, Martin Ponsiuloma var ännu snabbare i spåret, bara slagen av Bø. Dessvärre hade Ponsiluoma det tungt på skjutvallen och med sex bom räckte det bara till en 51:a-plats.

– Fantastisk kul. Vi har varit jämna under sommaren men man vet aldrig hur långt det ska räcka, det här varit något alldeles extra, säger Samuelsson om åktiderna.

Även Jesper Nelin, med fyra bom, var topp-6 när det gällde åktid och slutade 32:a. Peppe Femling, fem bom, blev 75:a och världscupdebutanten Malte Stefansson slutade på plats 80 med totalt sex bom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om