Nya planen kan rädda Sveriges OS-uppladdning

Det snackas om en ny landslagsturnering i England i slutet av februari. För de svenska fotbollsdamerna skulle det kunna vara ett perfekt alternativ till inställda Algarve Cup. –En sådan turnering med de allra bästa är något som man verkligen skulle uppskatta att spela, för då får vi väldigt bra motstånd inför OS, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Caroline Seger under en av landslagets träningar i Göteborg dagarna inför EM-kvalet mot Slovakien.

Caroline Seger under en av landslagets träningar i Göteborg dagarna inför EM-kvalet mot Slovakien.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2020-11-30 17:25

Tisdagens bortamatch mot Slovakien avslutar både EM-kvalet och fotbollsåret 2020 för svensk del. Därefter är landskampsschemat helt tomt fram till OS i Tokyo i sommar.

Planen är att få till åtminstone sju landskamper under första halvan av 2021, inför OS, men efter att klassiska Algarve Cup i Portugal ställts in är mycket ovisst.

– Inget är bestämt ännu. Men vi tänker oss tre landskamper i februari, och sedan två i april och två i juni. Det är det vi har i vår plan. Men det beror lite på hur världen ser ut också, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Ersätter Shebelieves?

Med tanke på coronapandemin är det troligt att Sverige håller sig i Europa under våren. Därför borde de senaste uppgifterna om en ny landslagsturnering, under samma landslagsfönster som Algarve Cup var planerat till, vara av svenskt intresse.

Enligt The Athletic har det engelska fotbollsförbundet planer på att anordna en fyrnationsturnering just då. Skälet är att VM-fyran England behöver fylla luckan efter Shebelieves Cup i USA, som man brukar ställa upp i men där man nu tackat nej på grund av pandemin. Ingenting är officiellt bekräftat, och tidningen kan inte säga vilka länder som är aktuella, men världsfemman Sverige skulle kunna vara en tänkbar kandidat.

Öppen för något nytt

Inte Caroline Seger, 208 A-landskamper, emot.

– Jag har spelat Algarve i 15 års tid, så det är inga problem för mig att byta till en annan turnering. Men det är jättesvårt att veta när allt verkar väldigt löst. Men såklart, en sådan turnering med de allra bästa är något som man verkligen skulle uppskatta att spela, för då får vi väldigt bra motstånd inför ett förhoppningsvis stundande OS, säger Sveriges lagkapten under måndagens digitala presskonferens från Slovakien.

Förbundskapten Peter Gerhardsson känner till uppgifterna från England, men säger sig inte veta mer än att något verkar vara på gång.

– Exakt vilka lag eller i vilken omfattning, det vet jag inte. Det finns andra som tittar på det. Men det är självklart viktigt att få bra matcher för att förbereda oss inför OS. Och gärna mot riktigt kvalificerat motstånd, för det är det vi kommer att möta i OS, säger Gerhardsson.

Bra med tävlingsnerv

Marika Domanski Lyfors säger att landslaget tittar på flera olika alternativ för februarifönstret, utan att gå in på detaljer. Men hon medger att det finns en hel del fördelar med att hitta ett turneringsupplägg likt det i Algarve Cup.

– Att kunna spela tre matcher i det fönstret, och slippa resa så mycket, skulle vara ganska bra. Så det är såklart intressant. Och det är alltid intressant när det blir lite mer tävlingsnerv i matcherna. I Algarve Cup har vi känt just att det finns en nerv, så att det blir så tävlingslikt som möjligt. Men det viktigaste är att hitta motstånd som passar oss, säger Domanski Lyfors.

Vädermässigt blir det såklart något helt annat att i februari spela matcher på de brittiska öarna jämfört med att hålla till på den portugisiska sydkusten.

Om det blir aktuellt för Sverige med en turnering i England har Caroline Seger därför ett önskemål:

– Hoppas att det kommer en tidig vår till England, säger Seger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om