"Öberg har riktigt bra chans att vinna totalen"

Femma 2018-2019 och fyra förra säsongen. Men i år pekas Hanna Öberg ut som möjlig kandidat att ta hem totala världscupen i skidskytte. Själv tar den svenska stjärnan en dag i taget denna coronapräglade säsong. –Jag är glad för varje tävling vi får köra, säger hon inför lördagens premiär.

Hanna Öberg tränar inför morgondagens världscuptävling i finska Kontiolax.

Hanna Öberg tränar inför morgondagens världscuptävling i finska Kontiolax.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-11-27 19:35

Skidskytteexperten och tidigare OS-guldmedaljören Björn Ferry tror starkt på Hanna Öberg inför årets säsong som inleds i finländska Kontiolax.

– Jag tror att hon har en riktigt bra chans i år. Det hade hon även i fjol, men det finns ju några till som är riktigt vassa. Men jag tror att chansen är större än en på sex, som att slå en tärning med bara tre sidor, säger Ferry.

När Hanna Öberg får höra det skrattar hon till lite innan hon svarar:

– Det är kul att många nämner mitt namn och att det är många som tror på mig, det ser jag som något positivt. Men det är en väldigt speciell säsong och vi vet inte riktigt vad som sker. Jag försöker ta en tävling åt gången och är glad för varje tävling vi får köra.

Förra säsongens VM var en berg- och dalbana för Öberg. Hon darrade på vallen vid ett par avgörande tillfällen vilket kostade medaljer – men fick till slut med sig ett individuellt brons i masstarten.

Kom ifatt

Men inför den här säsongen låter hon precis lika lugn och självsäker i skyttet som vanligt. Minst.

Något som experten Ferry tror är hela nyckeln.

– Skidåkningsmässigt har hon successivt blivit något snabbare varje år, sedan skjuter hon bra och fort – hon har alla parametrarna, säger Ferry och fortsätter:

– Men i fjol fick hon ståfrossa i de här avgörande lägena, framför allt på VM. Fram tills dess klarade hon ju vilka situationer som helst: skjuta fyra nollor på hemma-VM och på OS, det var hennes signum. I fjol var det som att det liksom kom ifatt – men kan hon komma tillbaka till det där, att oftare lyckas i avgörande lägen än konkurrenterna, då tar hon hem totalcupen.

Hanna Öberg:

– Jag tycker väl egentligen aldrig att det (självförtroendet) har varit dåligt. Det är bara att kolla på alla andra, det finns inte någon skidskytt som aldrig har missat i de lägena. Jag ser det bara som att förra säsongen var väldigt lärorik.

Mer rutinerad

TT: Finns det någon specifik del där du känner att du lyft dig inför den här säsongen?

– Det får vi väl se. Men däremot har jag blivit mer rutinerad. Jag har lärt mig mer om mitt skytte känner jag, och det ökar också på tryggheten. Är det stark belysning eller dålig sikt så vet jag vad jag ska göra. Det ska väldigt mycket till för att jag ska hamna i en situation där jag inte vet hur jag ska agera för att få ut det bästa av det, säger Öberg.

Flera fall av corona har upptäckts i inte mindre än sju landslag och det är minst sagt en speciell säsong som väntar.

– Det känns mest skönt att vi har tagit oss hit nu och är på plats, bara att komma hit har man ju tänkt mycket på. Sedan är det klart att det är lite annorlunda att gå runt med munskydd hela tiden, men annars känns det bra.

Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

Programmet:

Lördag 28/11: Distans, herrar (11.00), distans, damer (14.20)

Söndag 29/11: Sprint, herrar (10.30), sprint, damer (13.40)

Torsdag 3/12: Sprint, herrar (13.30, sprint, damer (16.30)

Lördag 5/12: Jaktstart, herrar (13.20), stafett, damer 815.15)

Söndag 6/12: Stafett, herrar (12.45), jaktstart, damer (15.15)

Sveriges trupp, damer: Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Elvira Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Elisabeth Högberg, Östersund (har en friplats under premiärhelgen tack vare sin seger i IBU-cupen).

Herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Peppe Femling, Piteå, Malte Stefansson, Oxberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!