Så avgörs EM-kvalet – vilka kan gå vidare?

Sju länder är klara för fotbolls-EM 2022. Det finns ytterligare nio platser att slåss om. Så här är läget i alla grupper inför slutspurten av EM-kvalet.

EM-drömmen lever i allra högsta grad för Kristianstadsspelaren Eveliina Summanen, till höger. Hennes Finland toppar grupp E inför EM-kvalavgörandet. Arkivbild.

EM-drömmen lever i allra högsta grad för Kristianstadsspelaren Eveliina Summanen, till höger. Hennes Finland toppar grupp E inför EM-kvalavgörandet. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Fotboll2020-11-30 17:30

Värdlandet England är per automatik kvalificerat till EM 2022. Dessutom har sex länder säkrat var sin gruppseger i det pågående kvalet, och på så sätt lagt vantarna på en biljett till fotbollsmästerskapet: Nederländerna, Tyskland, Danmark, Norge, Frankrike och Sverige.

Tre av de återstående nio platserna går till länderna som vinner grupp D, E respektive H och lika många går till de tre bästa grupptvåorna. Övriga sex tvåor gör sedan upp i playoff i april nästa år, om de tre kvarvarande EM-platserna.

Icke EM-klara länder som kommer att bli som sämst grupptvåa: Belgien, Island, Italien, Ryssland, Schweiz, Spanien Österrike.

Övriga länder som fortfarande kan nå EM: Belarus, Finland, Irland, Nordirland, Polen, Portugal, Skottland, Tjeckien, Ukraina, Wales.

Läget kvalgrupp för kvalgrupp:

Grupp A

Nederländerna är klar gruppsegrare efter nio raka segrar, och Ryssland har säkrat andraplatsen. För ryskorna gäller det nu att vinna borta mot Turkiet på tisdag för att förhoppningsvis bli en av tvåorna som går direkt till EM.

Grupp B

Danmark är klart för EM, men gruppsegern är faktiskt ändå inte säkrad. Danskorna kan bli av med förstaplatsen vid förlust med minst tre mål – alternativt 0–2 eller 1–3 – hemma mot Italien på tisdag. Då måste dock Italien, som redan har säkrat åtminstone playoff, även vinna sin uppskjutna match hemma mot Israel (speldatum ännu inte spikat). Att Danmark ändå säkrat EM-platsen beror på att man som sämst blir en av de bästa grupptvåorna.

Grupp C

Norge har vunnit alla sina matcher och är EM-klart. I torsdags skulle norskorna ha mött Färöarna, men eftersom EM-biljetten redan var säkrad, samtidigt som färingarna är helt utan chans, ställdes matchen in helt.

Andraplatsen står i första hand mellan Nordirland och Wales, som ligger på samma poäng inför sista omgången. Det är klar fördel Nordirland, som ligger före tack vare fler gjorda bortamål i inbördes möten, och som dessutom tar sig an jumbon Färöarna hemma på tisdag. Wales spelar samtidigt hemma mot Belarus, som också har en teoretisk chans att bli tvåa.

Grupptvåan härifrån får hur som helst rikta in sig på playoffspel.

Grupp D

Spanien vinner gruppen vid minst oavgjort hemma mot Polen på tisdag. Men även en förlust kan räcka då spanjorskorna också har en av coronapandemin uppskjuten bortamatch mot jumbon Azerbajdzjan kvar.

Polen är just nu tvåa, en poäng före Tjeckien. Men tjeckiskorna tar andraplatsen om de tar fler poäng i sin hemmamatch mot Moldavien än vad Polen gör mot Spanien. För att ha chans att bli en av tre direktkvalificerade tvåor måste Tjeckien dock vinna mot Moldavien.

Grupp E

Här är mycket ovisst på grund av flera uppskjutna matcher till följd av pandemin, men tre länder gör upp om det. Med tre omgångar kvar toppar Finland gruppen med 13 poäng, lika många som Portugal. Skottland ligger trea, fyra poäng bakom. Skottland inledde med tre raka vinster men har nu två tunga 0–1-förluster, mot Finland i oktober och mot Portugal häromdagen, bakom sig.

Skottland–Finland på tisdag blir en nyckelmatch, men två av de framflyttade matcherna – Skottland–Portugal och Finland–Portugal – lär också bli avgörande. Portugal möter Albanien hemma på tisdag.

Grupp F

Sverige fixade EM-biljetten genom segern mot Island senast. Island är klar grupptvåa efter 3–1 borta mot Slovakien i torsdags, och en seger borta mot Ungern på tisdag skulle ge isländskorna stora möjligheter till att bli en av tre grupptvåor som går direkt till EM.

Grupp G

Frankrike blev EM-klart genom 3–0-segern hemma mot Österrike i fredags. Österrike har redan säkrat andraplatsen, och hoppas kunna gå direkt till EM som en av de bästa grupptvåorna. Då krävs antagligen seger hemma mot Serbien på tisdag.

Grupp H

Det vankas ren gruppfinal mellan ettan Schweiz och tvåan Belgien på tisdag. Hemmalaget Belgien är en poäng bakom i tabellen och behöver en seger för att ta förstaplatsen. Men även grupptvåan kommer kunna ligga bra till för att gå direkt till EM.

Grupp I

Tyskland har sju segrar av sju möjliga och är klart för EM. Irland ligger tvåa, men bara en poäng före Ukraina, och möter dessutom Tyskland på hemmaplan på tisdag. Ukraina tar samtidigt emot Montenegro, med sju raka förluster i kvalet, och behöver bara ta fler poäng än Irland för att bli tvåa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om