Själin bröt tuffa sviten

I nästan 1000 dagar har Luleåbacken Pontus Själin gått från isen utan att göra ett enda mål. Nu är den jobbiga sviten bruten. Själin gav Luleå ledningen som bäddade för storsegern mot Skellefteå.

Pontus Själin har äntligen gjort mål igen. Arkivbild.

Pontus Själin har äntligen gjort mål igen. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-12-01 21:35

Själin öppnade målskyttet när hans lag vann säsongens första norrderby mot Skellefteå med 4–0 på bortais. Hans senaste mål kom i en match mot Rögle den 10 mars 2018.

– Det var på tiden. Jag brukar inte tänka så mycket på mål och poäng men visst var det skönt, säger den 24-årige backen som har sin styrka i defensivspelet.

– Engsund (backkollegan Oskar) har triggat igång mig. Vi har hållit på att tracka varann ett tag så det var skönt att målet kom, säger Själin med ett leende.

Målet kom efter 6.26 i inledningsronden och att Luleå skulle göra det var knappast oväntat. Norrbottenslaget brukar vinna borta mot Skellefteå numera och öppnade klart bäst den här gången också. En av flera blixtrande Luleåkontringar avslutades med att Einar Emanuelssons sköt i stolpen och Själin slog in returen.

Luleå var starkare, smartare och gjorde inte lika många misstag som Skellefteå.

– Tycker vi gör ett riktigt bra jobb i egen zon och sätter forecheckingen, då är att vi ett jobbigt lag att möta, säger Pontus Själin.

Luleå utökade

Hemmalaget var mer än lovligt passivt till att börja med.

– Starten var inte bra. Tycker vi har flyt att vi inte ligger under med mer än ett mål efter första. Luleås intensitet var klart bättre, säger Skellefteåtränaren Stefan Klockare.

Fler baklängesmål skulle komma senare för ett blekt Skellefteå.

Mitt i mittenperioden utökade Luleå ledningen till 2–0. Återigen var det en snabb kontring efter ett Skellefteåmisstag som låg bakom målet där Petter Emanuelsson pangade upp Filip Hållanders passning i krysset.

Omdiskuterad tackling

Den mest omdiskuterade situationen i mittenperioden var annars Jesper Frödéns armbågstackling på Luleås Juhani Tyrväinen. Skellefteås bäste målskytt stod stilla när Tyrväinen kom för att tackla honom men domarna bedömde att han lyfte armbågen mot Luleåspelaren och Frödén fick lämna isen för gott.

– Matchstraff är tufft kan jag tycka. Jag tycker inte att han medvetet sätter upp armbågen mot huvudet, säger Henrik Stridh, assisterade Luleåtränare.

Femminutersutvisningen kom att avgöra matchen definitivt till gästernas fördel. Just innan det numerära överläget tog slut gjorde Petter Emanuelsson 3–0, hans andra mål för kvällen och efteråt kunde Skellefteå inte resa sig.

Man hade sina chanser, som när Andreas Wingerli kom helt fri under numerärt underläge, men Luleås 18-årige Jesper Wallstedt var lysande mellan stolparna och höll nollan för första gången i sin SHL-karriär. Men säkert inte för sista gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om