Skidskyttecirkus drar i gång trots coronakaos

I lag efter lag som anlände till Finland upptäcktes coronasmitta. Men trots alla positiva fall av covid-19 drar skidskyttesäsongen i gång med distanslopp i finländska Kontiolax i dag. –Det blev lite av en väckarklocka, säger landslagsåkaren Mona Brosson.

Mona Brorsson är först ut i damernas distans som inleder världscupen i skidskytte i dag.

Mona Brorsson är först ut i damernas distans som inleder världscupen i skidskytte i dag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-11-28 07:30

Ryssland, Lettland, Moldavien.

Sedan Rumänien och toppnationen Frankrike.

Och så Polen och Italien.

Landslagen där någon testat positivt inför dagens världscuppremiär kommunicerades ut från det Internationella skidskytteförbundet (IBU) ett efter ett i veckan.

– Jag följde IBU:s Twitterkonto och man fick fort bilden av att det var väldigt många sjuka, säger Sebastian Samuelsson.

Men till skillnad från de svenska alpindamerna – där hela laget sattes i karantän efter ett positivt fall hos en ledare – har majoriteten av skidskyttelagen sluppit det beskedet från de finländska myndigheterna, som fattar sina beslut beroende på om de anser att den smittade personen varit nära resten av gruppen eller inte, samt om personen nyligen varit sjuk och därmed inte anses smittsam längre.

Faller inte med Moldavien

Nu fick visserligen hela det rumänska laget och det moldaviska (förutom en person) sitta i karantän, men resten ser ut att klara sig lindrigare. I Ryssland kommer ett par åkare att saknas, enligt nyhetsbyrån Tass, och totalt har 18 av ungefär 800 test varit positiva, bekräftar IBU för TT.

– Det lät nog lite värre än det var också. Det känns ändå som att det var en normal träning i dag (i går) och som att de flesta kommer till start, säger Samuelsson.

TT: Hur många måste bli sjuka för att det ska kännas som att tävlingen inte kan köras?

– Det låter kanske lite tråkigt, men det beror väl lite på vilka som blir sjuka. Så länge det moldaviska laget sitter i karantän så känns det inte som att världscupen står och faller med det. Som det känns nu tycker jag inte att det är så farligt, säger Samuelsson.

Mona Brorsson hoppas också att alla fall av covid-19 är ett tecken på att IBU:s system fungerar.

– Men det blir ju också en väckarklocka om att man måste vara riktigt försiktig, säger Mona Brorsson.

Sveriges trupp är uppdelad i mindre grupper och även inom de mindre grupperna försöker man att umgås med max en person, den man bor med.

– Man håller sig bara på sina rum. Det är lite konstigt att inte kunna gå in på någon annans rum och bara umgås. Från killarna är vi ännu mer isolerade, vi ser dem bara. Men det känns verkligen som att vi gör allt vi kan, säger Brorsson.

Brorsson ut först

Ute i spåren verkar allt däremot sig likt, banan i Kontiolax är lika tuff som vanligt. Backarna är utmanande och konstsnön kan bli rejält uppåkt efter många åkare.

– Det blir lätt lite dikesaktigt där många har åkt, säger Brorsson, som dock har en möjlig fördel som den som går ut först av alla damer.

– Jajemen, haha. Det är lite nervöst, det tror jag aldrig att jag har gjort. Jag hoppas att det kommer se bra ut i starten.

Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

Programmet:

Lördag 28/11: Distans, herrar (11.00), distans, damer (14.20)

Söndag 29/11: Sprint, herrar (10.30), sprint, damer (13.40)

Torsdag 3/12: Sprint, herrar (13.30), sprint, damer (16.30)

Lördag 5/12: Jaktstart, herrar (13.20), stafett, damer (15.15)

Söndag 6/12: Stafett, herrar (12.45), jaktstart, damer (15.15)

Sveriges trupp, damer: Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Elvira Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Elisabeth Högberg, Östersund (har en friplats under premiärhelgen tack vare sin seger i IBU-cupen).

Herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Peppe Femling, Piteå, Malte Stefansson, Oxberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!