Tung Djurgårdsförlust – Europaplatsen i fara

Förlust med 1–2 borta mot Mjällby innebär att Djurgårdens dröm om Europaspel 2021 nu verkar avlägsen. –Det är små marginaler i fotboll, vi har dem lite emot oss i dag, säger Djurgårdens enda målskytt i matchen, Magnus Eriksson.

Mjällby satte käppar i hjulet för Djurgårdens Europaplaner.

Sport2020-11-29 19:55

Isande havsluft in över Strandvallen, förmodat tungsprunget naturgräs samt ett formstarkt Mjällby på andra sidan mittlinjen. Djurgården stod inför en, på förhand, tuff utmaning i sin ambition att försvara den medaljplats man befann sig på inför allsvenskans näst sista omgång.

Ett lågt försvarsspel och vassa spelvändningar – Mjällby visade upp sitt sedvanliga signum. Jacob Bergström såg, med sitt sjätte mål i årets allsvenska, till att Djurgården fick tillbringa pausvilan i underläge.

Eriksson kvitterade

Anfallaren Magnus Eriksson hoppade in efter paus och kvitterade ganska omgående till 1–1. Målet blev upptakten till en spelmässigt starkare halvlek av Djurgården.

– Jag tycker att vi växlar upp, spelar mer ”Djurgårdsfotboll” och skapar en hel del chanser. Generellt gör vi en väldigt bra prestation. Det borde genererat i mer än vad det gör i dag, säger Magnus Eriksson om sitt lags andra halvlek.

Manegen tycktes krattad för en vändning av gästerna, men då trädde Mjällbys målkung Moses Ogbu in i handlingen. Ogbus 14:e allsvenska mål för säsongen blev Mjällbys segermål denna kylslagna afton i Hällevik.

– En slumpsituation som de gör 2–1 på, det är surt, säger Magnus Eriksson till TT.

För att nå spel i Europa behöver Djurgården först och främst besegra Varberg hemma i den avslutande omgången. Dessutom behöver andra resultat gå stockholmarnas väg. Bland annat behöver man ta in tre poäng och två mål på Häcken som efter sin seger övertog tredje plats i tabellen.

– Så länge vi har chans går vi för det, det är vår förhoppning, säger Magnus Eriksson.

Mjällbys rekord

Desto gladare miner i hemmalägret efter slutsignalen. Segern var Mjällbys femte raka på hemmaplan och den nuvarande poängskörden, 44 poäng, är lagets bästa notering någonsin i allsvenskan.

– Bara att bocka av rekorden. Vi vinner rättvist mot regerande mästarlaget, säger Mjällbys tränare Marcus Lantz som gjorde sin sista match som Mjällbytränare på Strandvallen.

Mjällbys succétränare vill fortsätta jobba med fotboll.

– Falkenberg borta på söndag, sedan ledigt i december. Sedan är jag öppen för en stimulerande utmaning, säger Marcus Lantz om sina framtidsplaner.