Tungt poängtapp för Helsingborg

0-0 i jumbomötet på Olympia innebär att Kalmar FF på måndagen kan ta ett stort steg mot kvalplatsen. –Vi kan bara hoppas på en andra chans, säger HIF-tränaren Olof Mellberg och får medhåll av Falkenbergs Hasse Eklund. –Detta var nog ett resultat som Kalmar är gladast för, båda lagen behövde vinna, säger han.

Olof Mellbergs Helsingborg är på randen att åka ur herrallsvenskan.

Olof Mellbergs Helsingborg är på randen att åka ur herrallsvenskan.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-11-29 16:45

Det var kniven mot strupen för Helsingborgs IF när Falkenbergs FF kom på besök.

En förlust skulle säkerställa nedflyttning till superettan, medan en seger skulle blåsa nytt liv i bottenstriden och ta laget förbi gästerna i tabellen.

Inför ödesmatchen på Olympia var både Rasmus Jönsson och Martin Olsson tillbaka i spel, den förstnämnde fick dock inleda på bänken medan kapten Olsson hade repat sig från covid-19 och nu fick i uppdrag att hjälpa HIF bryta en svit om fyra raka förluster.

Kort inför matchen tvingades Helsingborg till en förändring, 18-årige fjärdemålvakten Ian Petterson ersatte Alexander Nilsson mellan stolparna och gjorde i den så avgörande jumbodrabbningen sin blott tredje allsvenska match.

Nerverna i styr

HIF hade sedan tidigare även Anders Lindegaard och Kalle Joelsson på skadelistan.

– Jag var förberedd på att starta. Det är kul att spela fotboll, det gäller att både behålla fokus och kunna hålla nerverna i styr, sade Pettersson efter matchen.

Helsingborgs IF hade aldrig förlorat ett allsvenskt hemmamöte mot Falkenberg.

I den 33:e matchminuten var man också nära att ta ledningen när Adam Eriksson styrde en hörna i ribban. Men några mål skulle det inte bli.

När Martin Olsson i den 78:e minuten blev liggandes skadad höll hela Helsingborg andan, kaptenen skulle dock komma tillbaka i spel.

Höll andan

Höll andan gjorde man också när gästerna några minuter senare för andra gången för eftermiddagen fick ett mål bortdömt för offside.

I matchens slutminut hade Falkenberg ytterligare ett farligt läge, men Ian Pettersson stod i vägen.

0-0 innebär att Kalmar med seger mot AIK både kan ta klivet upp på kvalplatsen och definitivt skjuta Helsingborg ur allsvenskan.

– Vi är inte i någon bra situation, men spelar fortfarande helt okej fotboll. Vi har väldigt svårt att få in bollen, och då hamnar vi där vi är, säger Pettersson.

I slutomgången möter Helsingborg Norrköping på bortaplan medan Falkenberg ställs mot Mjällby. AIK måste besegra Kalmar för att hoppet ska leva.

– Vi måste vänta och se, kanske får vi en bonuschans och då måste vi se till att ta den, säger Olof Mellberg.

I jakten på kvalplatsen är Hasse Eklunds Falkenberg precis som HIF beroende av Stockholmarna.

– Det är bara att hoppas på att AIK gör sitt.

Kalmar FF har en match mindre spelad än både HIF och Falkenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!