Westberg petas ur EM-truppen

Rutinerade Johanna Westberg missar handbolls-EM i Danmark. Det står klart sedan förbundskapten Tomas Axnér bantat sin trupp från 19 till 17 spelare efter helgens landskamper. Westberg och Isabelle Andersson är spelarna som får kliva av.

Sveriges Förbundskapten Tomas Axnér har gjort sina val.

Sveriges Förbundskapten Tomas Axnér har gjort sina val.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2020-11-29 22:00

Vänsternian Johanna Westberg, 30, har spelat 68 landskamper och gjort tre stora mästerskap. Men hon har missat de senaste EM och VM på grund av barnafödande, och petas alltså nu ur Tomas Axnérs EM-trupp.

Ett tungt besked för Westberg, som spelar i danska Nykøbing Falster och tidigare haft stora framgångar som målskytt i danska ligan.

"Vi har tagit ut de spelare som vi i nuläget tror att vi handbollsmässigt har bäst användning för. Det är aldrig roligt att behöva ställa något åt sidan och varje gång man plockar bort en beståndsdel ur en grupp blir den svagare, men samtidigt har vi under turneringens gång möjlighet att kalla in de här två eller några andra ur bruttotruppen om vi har ett sportsligt behov av det", säger Tomas Axnér till Handbollslandslaget på nätet.

En liten överraskning i truppen med 17 spelare som nu åker till Danmark är Elin Hansson från Skuru, som kallades in sent till EM-lägret i Trollhättan. Hon kompletterar den först uttagna Emma Rask på vänsterkanten.

Fakta: Sveriges trupp till handbolls-EM i Danmark

Målvakter: Filippa Idéhn, CS Minaur Baia Mare, Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand, (reserv på plats)

Vänstersex: Emma Rask, H65 Höör, Elin Hansson, Skuru IK

Mittsex: Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare, Johanna Forsberg, Nykøbing Falster HK, Anna Lagerquist, Rostov-Don

Högersex: Matilda Lundström, IK Sävehof, Nathalie Hagman, Nantes Atlantique

Vänsternio: Jamina Roberts, IK Sävehof, Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK

Mittnio: Carin Strömberg, Viborg HK, Melissa Petrén, Horsens HK, Bella Gulldén, Brest Bretagne

Högernio: Nina Dano, IK Sävehof, Emma Lindqvist, H65 Höör

• Varje nation får göra två byten i gruppspelet, två i huvudrundan och två i finalspelet. Skulle en spelare visa ett positivt covid-19-test får denne ersättas utan att det kostar ett byte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!