Amnesty: Facebook hjälper Vietnam med censur

Sociala medie-företagen Facebook och Google hjälper kommunistregimen i Vietnam att censurera fredlig opposition och undergräva yttrandefriheten i landet. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

Sociala medier som Facebook och Google hjälper Vietnams regering att censurera och förtrycka befolkningen, enligt en ny rapport från Amnesty.

Sociala medier som Facebook och Google hjälper Vietnams regering att censurera och förtrycka befolkningen, enligt en ny rapport från Amnesty.

Foto: AP/TT

Politik2020-12-01 08:30

Organisationen beskriver hur plattformarna håller på att utvecklas till ett slags negativa frizoner, där mänskliga rättigheter inte gäller. Enpartistaten Vietnam har länge kastat regimkritiker i fängelse, men de senaste åren har förtrycket även ökat på nätet, med förföljelser av Facebookanvändare och censur av oberoende medier.

Facebook medgav tidigare i år att man blockerar innehåll som myndigheterna betraktar som olagligt. Techjättens senaste transparensrapport visar att antalet inlägg som censureras på regeringens order har ökat med tusen procent jämfört med ett halvår tidigare.

Själva hävdar dock Facebook att man jobbar hårt för att försvara yttrandefriheten runt om i världen.

– De senaste månaderna har trycket ökat från Vietnams regering att begränsa innehåll. Vi kommer dock att göra allt vi kan för att säkerställa att vår tjänst är fortsatt tillgänglig så att folk kan fortsätta uttrycka sig, säger en talesperson.

Liknande eftergivenhet mot den vietnamesiska staten förekommer även hos Google-ägda Youtube, enligt Amnestyrapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!