Azeriska styrkor går in i sista distriktet

Azeriska styrkor har gått in i det sista distriktet som Armenien lämnat över i stilleståndsavtalet.

Azeriska soldater gör honnör sedan armén gått in i den övergivna staden Kalbajar, ett av de områden som Armenien lämnat över kontrollen av. Bilden kommer från azeriska försvarsdepartementet.

Azeriska soldater gör honnör sedan armén gått in i den övergivna staden Kalbajar, ett av de områden som Armenien lämnat över kontrollen av. Bilden kommer från azeriska försvarsdepartementet.

Foto: AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-01 03:10

Azerbajdzjans försvarsdepartement har släppt en video som visar en stridsvagn med en azeriska flagga, följt av en kolumn med lastbilar som rullar in i Laçindistriktet.

Journalister från nyhetsbyrån AFP rapporterar att lastbilarna varit flankerade av militärfordon från Ryssland, som var det land som medlade fram avtalet.

Armenien gick med på att lämna över flera områden i och omkring den omstridda regionen Nagorno-Karabach, som sedan 1990-talet kontrollerats av armeniska separatister.

Likt de andra områdena som lämnats över så röjde invånare aktivt bort värdesaker inför övertagandet, och tog med sig boskap, möbler, ved och vattenrör. En del har till och med bränt sina hem innan de lämnade dem.

Avtalet mellan ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan innebär att en sex mil lång korridor etableras mellan länderna, där omkring 2 000 ryska fredsbevarande styrkor ska placeras ut.

Avtalet skrevs under den 9 november efter sex veckor av strider där azeriska armén övermannat separatiststyrkor och hotade med att framrycka mot regionens huvudort Stepanakert.

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Konflikten går långt tillbaka i tiden och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter det att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men det har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten har området fungerat som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Uppemot 30 000 människor, framför allt azerer, dog under Nagorno-Karabach-kriget som pågick fram till 1994.

Det var med hjälp av Ryssland som en vapenvila kunde ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten har inte lösts och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!